Vegan snert

Mijn vegan snert is natuurlijk net even wat anders dan het oer Hollandse recept. Toch is deze snert heerlijk (zeker na een dagje school of werk om op te warmen). Bovendien is het recept heel erg makkelijk. Hieronder lees je mijn versie én waarom deze zo onwijs gezond is!

Recept vegan snert

Ingrediëntenlijst

  • 2 liter water
  • 500 gram groene spliterwten
  • 2 middelgrote uien
  • 1 knolselderij (500 gram)
  • 1 bloemkool
  • 1 grote winterpeen
  • 1 aardappel (bint)
  • 3 laurierblaadjes
  • >1 eetlepel groentebouillon zonder gist

Optioneel: verse selderij

Benodigdheden

Mes + soeppan + vergiet

Bereidingswijze

  1. Breng 2 liter water aan de kook. Voeg de spliterwten + groentebouillon + laurierblaadjes toe. Kook de spliterwten in ongeveer 1 uur gaar op laag vuur.
  2. Bereid ondertussen alle groente voor. Schil en snijd de ui in kleine blokjes. Schil de winterpeen en snijd in halve plakjes. Schil de knolselderij met een mes en snijd de knolselderij in kleine stukjes. Snijd de bloemkool in kleine roosjes. Schil en snijd de aardappel in kleine blokjes.
  3. Blijf ondertussen goed door de spliterwten roeren.
  4. Voeg na 1 uur de groente toe. Voeg eventueel kokend water toe. Kook de groente in 20-30 minuten gaar.
  5. Voeg op smaak met extra bouillon en-/of Keltisch zout + peper.

Eetsmakelijk!

ingrediënten-vegan-snertgroene-spliterwten

vegan-snertvegan-snertvegan-snert

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 8 personen.
  • Deze vega(n) snert is zonder vlees of vleesvervangers. Dit kun je natuurlijk wel zelf toevoegen. Tip: deze vegan bacon van de Vegetarische Slager!
  • Wist je dat erwtensoep/snert onwijs gezond is? Het is namelijk rijk aan complexe koolhydraten, eiwitten en vezels. Daarnaast bevatten spliterwten veel vitamine B1 + B6, mineralen zoals: ijzer + zink + fosfor. Dit zorgt onder andere voor een goede weerstand, vorming van rode bloedcellen, goede energievoorziening en bescherming van het immuunsysteem. Met het gure weer kan snert er dus voor zorgen dat je minder kwetsbaar bent voor ziektes!
  • Snert bevat per portie zo’n 19 gram vezels. Met 1 kop kom je al méér aan de helft van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid! Vezels zorgen voor een goede darmflora, een goede spijsvertering en geven langdurige energie. Ook zorgen ze er voor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Het resultaat? Lang energie!

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde per portie vegan snert Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 273 43.1 24.1 1.3 0.03 19.1 0.15

 

Deel