Heerlijke vegan frambozen cheesecake

frambozen-cheese-cakeDe afgelopen maanden heb ik keihard gewerkt om deze site op te zetten. En dan kan/mag na al die tijd mijn site ein-de-lijk gelanceerd worden. Heel spannend, omdat ik reuze benieuwd ben wat jullie vinden van mijn site vinden en of jullie de recepten ook daadwerkelijk gaan maken. Ik weet dat er nog heel veel werk aan de winkel is (gelukkig maar), maar toch wilde ik de lancering vieren met een heerlijke, en kan ook niet anders, gezonde taart. Het is een raw vegan frambozen cheesecake geworden. De producten die ik heb gebruikt zijn mijn favorieten op dit moment: havermout, lijnzaad, dadels, vers fruit en noten. Dit recept wil ik natuurlijk graag met jullie delen dus hier komt ‘ie dan:

Recept

Ingrediëntenlijst

Het deeg

  • 200 gram havermout
  • 200 gram dadels, ontpit
  • 150 gram gemixte noten (hazelnoten + walnoten + amandelen)
  • 50 gram lijnzaad, gebroken
  • 4 eetlepels notenspread (Horizon)

Eerste laag

  • 400 gram frambozen
  • 400 gram cashewnoten* (ongezouten + niet-gebakken), geweekt
  • 200 milliliter amandelmelk
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel vanille-extract

Bovenste laag

  • 200 gram cashewnoten* (ongezouten + niet-gebakken), geweekt
  • 200 blauwe bessen/frambozen/bramen
  • 100 milliliter amandelmelk

Benodigdheden

Keukenmachine + blender + springvorm (28cm) + vriezer

Bereidingswijze

  1. * Week de cashewnoten van tevoren (4 uur minstens).
  2. Vet de springvorm in met kokosolie.
  3. Doe de havermout + dadels + noten + lijnzaad + notenspread in de keukenmachine en mix het geheel 1-2 minuten.
  4. Het deeg hoeft geen bol te worden. Doe het in de springvorm en druk het goed aan (alleen onderkant). Zet het één uur in de vriezer.
  5. Doe de frambozen + amandelmelk + cashewnoten + vanille-extract + kokosbloesemsuiker in de blender en blend het geheel smooth.
  6. Wanneer het deeg een uur in de vriezer heeft gestaan kun je de frambozen-laag in de springvorm doen. Zet het weer in de vriezer.
  7. Voor de bovenste laag doe je de cashewnoten + bessen + amandelmelk in de blender en blend het geheel smooth. Doe de bovenste laag erop wanneer de eerste laag hard genoeg is.
  8. Laat het een nacht in de vriezer staan. Haal de taart een half uur voor serveren uit de vriezer zodat de taart op kamertemperatuur kan worden geserveerd.

Enjoy!

Tips & voordelen

  • Dadels zijn de perfecte vervanger voor suiker. Ze zijn natuurlijk, lekker zoet en zitten vol met vitamines en mineralen. Meer weten? Lees dan mijn blog over dadels!
  • Havermout is een goede vervanger van bloem. Havermout is namelijk glutenvrij en bevat vezels, mineralen en vitamines. Dat maakt deze taart niet alleen heel lekker, maar ook nog eens voedzaam! Lees meer over havermout.
  • De cashewnoten maken deze taart zo heerlijk romig. Cashewnoten zijn hier dus de vervanger voor kwark, kaas of andere zuivelproducten. Cashewnoten bevatten veel vet, maar dit is gelukkig bijna alleen maar onverzadigd vet (het goede vet wat we nodig hebben). Bovendien bevat het veel vitamine B en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, koper en zink. Lees meer over vitamines en mineralen.
  • Je zou lijnzaad eventueel kunnen schrappen uit het recept, maar de neutrale smaak van lijnzaad zorgt ervoor dat je er niks van terug proeft. Wel is lijnzaad erg goed voor ons, want het bevat namelijk veel vezels die ervoor zorgen dat onze darmen ‘schoon’ gespoeld worden. Bovendien geven vezels ons langdurige energie en houden ze ons bloedsuikerspiegel in balans. Is dat even mooi meegenomen!
  • De taart zit vol met goede voedingsstoffen, je zult dus snel vol zitten. Mocht je een stuk taart overhouden, bewaar het dan in de koelkast of vriezer. Je kunt het natuurlijk ook delen met vrienden of collega’s!
Deel