Vegaburger met een Mexicaanse twist

Deze heerlijke vegaburger is een variant op een burger die mijn zussen ooit eens hadden gemaakt op een verjaardag. Ik heb er een Mexicaanse twist aangegeven met guacamole, zoete aardappel en jalapeño. Het resultaat is een super lekkere én gezonde vegaburger. Benieuwd naar mijn recept? Maak ‘m zelf met het recept hieronder!

Recept: vegaburger

Ingrediëntenlijst

Voor de burger

  • 130 gram gekookte witte lupinebonen (verkrijgbaar bij Ekoplaza)
  • 50 gram wortel
  • 25 gram rode ui
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel maismeel + 2 eetlepels water
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • ½ theelepel komijn
  • snufje cayennepeper
  • eetlepel olijfolie
  • peper + zout

Voor de guacamole

  • ½ avocado
  • 1 tomaat
  • ½ limoen + rasp
  • ½ teentje knoflook
  • verse koriander
  • peper + zout

Plus

  • 150 gram zoete aardappel
  • 2-4 (glutenvrije) broodjes (afhankelijk hoe groot je de burgers maakt)
  • 1 kleine jalapeño

Optioneel: kaas

Benodigdheden

Rasp + (koeken)pan + vergiet + keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Lek de lupine bonen uit in een vergiet. Schil de wortel + ui. Doe de lupine bonen + wortel + ui + havermout + gemalen koriander + komijn + cayennepeper in de keukenmachine. Mix het geheel.
  2. Maak ondertussen een papje van 1 eetlepel maismeel + 2 eetlepels water. Voeg dit toe in de keukenmachine. Meng het geheel tot een bal. Zet het deeg in de koelkast.
  3. Zet een kleine pan op met water en breng dit aan de kook. Schil de zoete aardappel en snijd in plakjes. Kook de zoete aardappel gaar (ongeveer in 4 minuten, afhankelijk van dikte).
  4. Maak ondertussen de guacamole. Mix de avocado + tomaat + limoensap + knoflook + verse koriander in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer). Maak op smaak met zout + peper.
  5. Pak het deeg uit de koelkast. Maak hier eerst ballen van en vervolgens vegaburgers in de vorm van de broodjes. Bak ze gaar in een beetje olijfolie op middelhoog vuur in een koekenpan. Snijd de jalapeño in dunne plakjes.
  6. Snijd de broodjes door de helft en beleg ze als volgt: vegaburger + guacamole + jalapeño + zoete aardappel.

Enjoy!

ingrediënten-vegaburger witte-lupinebonen vegaburger vegaburger

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 2-4 vegaburgers.
  • Nog nooit van lupine bonen gehoord? In Nederland zijn deze bonen ook helemaal niet zo heel bekend. Zonde eigenlijk, ze zijn namelijk onwijs voedzaam. Dat komt omdat witte lupinebonen veel eiwitten (36 gram per 100 gram), vezels (40 gram per 100 gram) en mineralen (calcium, magnesium en ijzer) bevatten. Ze hebben vrij neutrale smaak waardoor ze makkelijk te bewerken zijn. 
  • In plaats van witte lupinebonen kun je ook andere bonen gebruiken zoals bruine- of zwarte bonen.
  • Ik heb glutenvrije broodjes gebruikt, maar je kunt natuurlijk kiezen voor de broodjes die jij het lekkerst vindt. 
  • Ik vind zoete aardappel heel erg lekker op mijn vegaburger, maar vind jij dit een minder goede combinatie? Snijd ze dan in de vorm van frietjes en bak ze in een koekenpan of oven.
  • Heb je geen keukenmachine? Snijd de wortel + ui dan heel fijn en gebruik een staafmixer.
  • Deze vegaburgers kun je ook invriezen. Laat ze dan dan eerst goed afkoelen na het bakken. 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde per vegaburger Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 86.3 6.6 4.0 3.9 0.5 2.4 0.47
Deel