Tortilla’s zelf maken: 5 ingrediënten, minder dan 15 minuten werk

Sommige producten in de supermarkt zijn gewoon lekker makkelijk. Neem bijvoorbeeld tortilla’s. Je hoeft ze maar 20 seconden in de magnetron te gooien, te beleggen en jawel. Er staat een maaltijd op tafel. Maar wist je dat je deze veel lekkerder zelf kunt maken? Zonder stabilisator, conserveermiddelen en dextrose. Tortilla’s zelf maken kost je maar 5 ingrediënten en minder dan 15 minuten terwijl je de rest klaar maakt. Het resultaat? Acht heerlijke voedzame tortilla’s! Lees hieronder mijn recept en laat mij je ervan overtuigen dat je deze voortaan zelf zult maken.

Recept: tortilla’s zelf maken

Ingrediëntenlijst

  • 250 gram speltmeel + extra
  • 1 eetlepel olijfolie (traditioneel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje zout, Keltisch
  • 150 milliliter lauwwarm water

Benodigdheden

Kom + weegschaal + deegroller + plastic huishoudfolie + koekenpan

Bereidingswijze

  1. Weeg het speltmeel af en doe deze in een grote kom.
  2. Voeg de olijfolie + bakpoeder + snufje zout toe. Voeg als laatste het lauwwarme water toe.
  3. Was je handen goed en kneed het geheel met schone handen tot een bal. Binnen 1 tot 2 minuten is het deeg klaar. Mocht het deeg blijven plakken aan je vingers, voeg dan nog wat meel toe totdat het niet meer plakt.
  4. Doe de bal in plastic huishoudfolie en laat het ongeveer 5 tot 10 minuten rusten.
  5. Snijd de bal met een mes in 8 gelijke stukken. Maak er ronde balletjes van.
  6. Strooi wat meel over de schone werkbank of een grote snijplank en rol de balletjes 1 voor 1 uit tot dunne tortilla’s.
  7. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Gebruik geen olie. Leg de tortilla in de koekenpan. Draai deze om zodra er belletjes lucht in de tortilla verschijnen en er damp rondom vrij komt. Dit gebeurt vrij snel, dus blijf er goed bij. Leg de gare tortilla’s op een bord. Herhaal dit tot ze alle acht zijn gebakken.
  8. Nu kun je ze beleggen!

Lekkere combinaties:

  • Guacamole met bonen, mais, zoete aardappel, paprika en tomaat en kaas
  • Hummus met gegrilde groenten
  • Avocado, zalm, veldsla en pijnboompitten

Heb jij een lekkere combinatie die je wilt delen? Ik ben erg benieuwd!

tortilla's zelf maken | Jouw Fabriektortilla's zelf maken | Jouw Fabriektortilla's zelf maken | Jouw Fabriektortilla's zelf maken | Jouw Fabriek

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 8 tortilla’s.
  • Het leuke aan tortilla’s zelf maken is dat ze in totaal maar €0,70 cent kosten. In de winkel zijn ze twee keer zo duur en een stuk minder voedzaam.
  • Het leuke is dat je met tortilla’s oneindig kunt variëren qua beleg. Gebruik eerst een spread als hummus/baba ganoush/avocado/guacamole. Daarna kun je er vis/groente/kaas op doen. Voeg ten slotte lekker verse groente toe. 
  • Deze tortilla’s kun je invriezen wanneer je ze nog niet hebt gebakken. Doe de bolletjes los in de diepvries. Laat ze dan ontdooien, rol ze uit en bak ze dan later.
  • Ik heb een heerlijke tosti gemaakt van deze tortilla’s, zie mijn recept tortilla tosti: geitenkaas, ui en tijm
  • In plaats van speltmeel kun je ook gewone meel of bloem gebruiken, maar in speltmeel zitten meer vezels: 8 gram vezels per 100 gram. Daarnaast is het een stuk rijker aan kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium dan gewone meel.
Voedingswaarde tortilla’s zelf maken Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
Per stuk 130.2 22.0 4.8 2.1 0.2 2.5 0.2
Deel