Spinazie salade met doperwten + aardbeien + geitenkaas

Ben je opzoek naar een heerlijke en lichte maaltijd? De combinatie van spinazie met verse doperwten, aardbeien en geitenkaas is onwijs lekker! Het voordeel is dat deze salade ook snel gemaakt is en het lichaam enorm voedt. Deze salade bevat namelijk een behoorlijke portie vitamine C die goed is voor de weerstand en de huid laat stralen. Bovendien zorgt dit vitamine ervoor dat het mineraal ijzer waar pijnboompitten en spinazie rijk aan zijn, goed wordt opgenomen. Waar ijzer precies goed voor is, kun je hier rechtsonder lezen. Hierbij eerst het recept van mijn heerlijke spinazie salade!

Recept: Spinazie salade

Ingrediëntenlijst

  • Spinazie, 200 gram
  • Doperwten (verse of uit de diepvries), 200 gram
  • Aardbeien, 200 gram
  • Sjalot, 1 kleine
  • Pijnboompitten, 25 gram
  • Geitenkaas, 100 gram
  • Olijfolie extra vierge, 1½ eetlepel
  • Balsamico azijn, 1½ eetlepel
  • Peper, naar smaak

Benodigdheden

Vergiet + slabak + pan + koekenpan

Bereidingswijze

  1. Breng een pannetje met water aan de kook. Kook de (verse) doperwten beetgaar in 10 minuten. Giet ze daarna af en laat afkoelen tot ze op kamertemperatuur zijn.
  2. Was de spinazie ondertussen goed en laat uitlekken. Was de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd ze doormidden. Verwijder de schil van de sjalot en snijd in dunne reepjes.
  3. Verwarm de pijnboompitten op laag vuur in een koekenpan totdat ze bruin worden. Keer af en toe. Laat even afkoelen.
  4. Doe de doperwten + spinazie + aardbeien + sjalot + pijnboompitten in een grote kom. Verkruimel de geitenkaas over de salade. Schenk wat olijfolie + balsamico azijn over de salade. Breng eventueel op smaak met peper.

Eetsmakelijk!

spinazie saladespinazie saladespinazie salade

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Deze spinazie salade is voor twee personen.
  • Houd je niet van spinazie? Veldsla is een goede vervanger.
  • Je kunt deze salade heel makkelijk omtoveren in een maaltijdsalade. Voeg bijvoorbeeld couscous, volkoren pasta of quinoa toe. Kook deze voor stap 1, laat het goed afkoelen (anders blijft de spinazie niet knapperig) en voeg bij stap 3 toe. 
  • IJzer is een belangrijk onderdeel in het lichaam, het is namelijk onderdeel van de stof hemoglobine. Hemoglobine is weer en onderdeel van rode bloedcellen die zuurstof vervoeren van de longen naar de rest van de weefsels in ons lichaam. Deze weefsels gebruiken zuurstof om voedingsstoffen te verbranden waardoor energie vrij komt. Krijg je te weinig ijzer binnen? Dan heeft het lichaam te weinig hemoglobine waardoor het niet voldoende zuurstof naar de weefsels kan vervoeren. Het resultaat? Te weinig energie. Om dit te voorkomen is het dus belangrijk om voldoende ijzer binnen te krijgen. Er zijn verschillende soorten ijzer; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer komt voor in dierlijke producten, non-heem-ijzer komt voor in plantaardige producten dus bijvoorbeeld in spinazie. Non-heem-ijzer wordt minder goed door het lichaam opgenomen, maar in combinatie met vitamine C wordt de opname verhoogd. De aardbeien en doperwten bevatten veel vitamine C die er dus voor zorgen dat de non-heem-ijzer beter wordt opgenomen uit de pijnboompitten en spinazie. Win-win dus!
Spinazie salade voedingswaarde per persoon Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
396 20.6 17.5 22.9 4.7 10 0.7

 

Deel