Rabarber-kruimeltaart; vegan en glutenvrij!

Het seizoen van rabarber is zo langzamerhand begonnen. Lekker! Hoewel rabarber niet zo populair is, kun je er hele lekkere en voedzame gerechten mee maken. Zo heb ik een rabarber-kruimeltaart gemaakt. Deze is lekker zoet, zuur en fris tegelijk. Ik heb deze taart in de vegan versie gemaakt. De plantaardige taart is bijna voor elk dieet geschikt en ook nog eens super gezond! Vitamines, mineralen, gezonde vetten, eiwitten en vezels… Deze rabarber-kruimeltaart bevat het allemaal! Duik zelf de keuken in om ‘m te maken.

Recept: rarbarber-kruimeltaart

Ingrediëntenlijst
  • 350 gram gemalen havermout
  • 150 gram kokosolie
  • 5 dadels, ontpit en geweld
  • snufje keltisch zout
  • 1,5 eetlepel lijnzaad (lijnzaadei als bindmiddel) of 1 ei
  • 3 eetlepels kokend water
  • 1 kilo rabarber
  • 5 eetlepels agavesiroop

Optioneel: amandelschaafsel

Benodigdheden

Keukenmachine + kom + (schil)mes + weegschaal + lage taartvorm + plasticfolie + oven

Bereidingswijze
  1. Maal de havermout in een keukenmachine fijn. Doe dit in een kom.
  2. Doe in een apart schaaltje de lijnzaad met kokend water. Dit dient als bindmiddel.
  3. Snijd de dadels in kleine stukjes. Voeg dit samen met de kokosolie + 1 eetlepel agavesiroop + snufje zout + lijnzaadei toe aan de havermout.
  4. Kneed dit geheel met koele handen tot een samenhangende bal. Laat het deeg een uur rusten in de koelkast.
  5. Verwarm de oven op 200 graden. Was, schil en snijd de rabarber in stukjes van 1-2 cm. Doe de rabarber in een aparte schaal en voeg de agavesiroop en optioneel de amandelschaafsel toe.
  6. Pak de taartvorm erbij en vet deze in met wat kokosolie. Druk het deeg tegen de bodem en zijkanten. *Houd ongeveer een kwart tot de helft van het deeg over voor de kruimels.
  7. Vul nu de taartvorm met het rabarbermengsel. Kruimel het deeg over de taart en besprenkel het met wat water.
  8. Bak de taart 35-40 minuten tot de bovenkant goudbruin is. Laat de rabarber-kruimeltaart wat afkoelen, tenzij je hem graag warm eet!

Enjoy!

Seizoensgroente- en fruitRabarber-kruimeltaartrabarber-kruimeltaart

Tips & voordelen

  • Rabarber bevat in kleine hoeveelheden vitamine A, B en C. Daarnaast is rabarber rijk aan de mineralen kalium en calcium. Ten slotte bevat rabarber vezels. Vezels verlagen het slechte cholesterol en verhogen het goede cholesterol, daarmee vermindert de kans op hart- en vaatziekten. 
  • Kokosolie is een andre variant van boter. Kokosolie heeft vele voordelen zoals de het minder aantal calorieën, maar het het bevat ook veel laurinezuur. Deze voedingsstof is nodig bij de balans van ons afweersysteem. Het vernietigt het lipidemembraan van bacteriën, schimmels en virussen. Bovendien is kokosolie licht verteerbaar, waarmee je jouw lever tegemoet kan komen. Lees meer over kokosolie en alle gezondheidsvoordelen!
  • In plaats van ei heb ik lijnzaadei gebruikt als bindmiddel. Lijnzaad heeft allerlei voordelen. Het bevat vezels, antioxidanten en omega-3 vetten. Deze gezonde vetten zijn juist nodig, ook als je wilt afvallen. Omega-3 vetten stimuleert namelijk juist de vetverbranding. Klinkt dit vreemd? Lees dan deze blog over vetten en kom erachter waarom je gezonde vetten juist nodig hebt!
Deel