Raapstelen salade: Aziatisch met mango, gember en limoen

Ooit al eens gehoord van raapstelen? Misschien klinken ze je niet heel bekend in de oren. Dat komt omdat deze groente onder de oer Hollandse “vergeten groenten” vallen. Vroeger stonden ze veel vaker op het menu. Eigenlijk zonde dat ze vergeten zijn omdat ze erg lekker zijn. Daarom wilde ik er een leuk en verrassend recept mee maken. Het resultaat? Een Aziatische raapstelen salade met mango, gember en limoen. 

Recept: Aziatische raapstelen salade

Ingrediënten

  • raapstelen, 2 bosjes á 100 gram
  • sesamzaad, 15 gram
  • mango (rijp), 1
  • bosui, drie stuks
  • rood pepertje, ½
  • limoen, 1
  • gember, 15 gram
  • olijfolie extra vierge, 2 eetlepels
  • 2 eetlepels water

Optioneel: avocado

Benodigdheden

Vergiet + kom + schaaltje + koekenpan (klein)

Bereidingswijze

  1. Was de raapstelen en laat ze uitlekken.
  2. Doe de sesamzaadjes in een kleine koekenpan en rooster deze op laag vuur tot ze goudbruin zijn. Houd ze goed in de gaten en schud ondertussen af en toe.
  3. Snijd de steeltjes van de raapstelen en snijd het blad in reepjes. Doe ze in een kom.
  4. Was de mango, deze hoef je niet per se te schillen (zie tip), en snijd in kleine blokjes.
  5. Snijd de bosuitjes in dunne ringen.
  6. Was en snijd de rode peper doormidden. Verwijder de zaadjes en snijd in dunne reepjes. Voeg de mango + bosuitjes + rode peper aan de raapstelen toe.
  7.  Maak de dressing als volgt: Was de limoen, rasp de groene schil van de hele limoen en doe dit in een schaaltje. Snijd de limoen dan door de helft en knijp ook het sap uit. Rasp de gember fijn en doe dit er bij. Voeg dan de olijfolie toe en roer door elkaar. Voeg dan het water toe om de dressing wat te verdunnen.
  8. Meng de dressing door de raapstelen salade en hussel goed door elkaar. Strooi de sesamzaadjes over de salade.

Eetsmakelijk!

raapstelen saladeraapstelen saladeraapstelen saladeraapstelen saladeraapstelen saladeraapstelen salade

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is voor twee personen.
  • Houd je niet van gember? Dan kun je dit ook weglaten in het recept.
  • Mango met schil eten? Ja zeker! Deze tip kreeg ik van iemand uit Zuid-Amerika. Daar eten ze ze ook wel eens als appels, gewoon met schil. De schil is wat taaier, maar ik vind het zelf lekker en omdat vitamines, mineralen en vezels zich vaak net onder de schil bevinden, is dit ook nog eens voedzamer. Je kunt de schil er uiteraard ook af snijden.
  • Tover deze raapstelen salade makkelijk om tot een maaltijdsalade. Voeg bijvoorbeeld couscous of quinoa toe. Laat de couscous of quinoa eerst goed afkoelen, anders worden de raapstelen snel slap.
  • Raapstelen worden vanaf februari tot en met mei geoogst. Deze periode zou je ze dus vaker op het menu kunnen zetten. Waarom? Ze zijn heel lekker, makkelijk te bereiden en voedzaam. Ze zijn namelijk goed voor de stoelgang, versterken het immuunsysteem en geven stevigheid aan het skelet en gebit. 
Raapstelen salade Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
231 19 4.5 14.7 2.1 14.1 0.20
Deel