Quinoa risotto met pompoen

Nu de herfst er aan komt en het weer steeds guurder wordt, gaan de gerechten ook weer veranderen. En dat is leuk en lekker, want groenten zoals pompoen zijn dan ein-de-lijk weer verkrijgbaar. Voor dit recept heb ik pompoen gebruikt in een risotto van quinoa. Maar ook zoete aardappel, shii-take, champignons, rode ui en rucola. Een heerlijk herfstgerecht wat vooral heel erg voedzaam en gezond is!

Recept: quinoa risotto

Ingrediëntenlijst

  • 150 gram quinoa
  • 300 milliter water
  • 1 rode ui
  • 5 gram bouillon (zonder gist)
  • 2 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 1 kleine pompoen (300 gram)
  • 1 kleine zoete aardappel (300 gram)
  • 200 gram champignons
  • 100 gram shiitake
  • 50 gram rucola
  • 25 gram pijnboompitten, geroosterd
  • Keltisch zout + verse peper

Benodigdheden

Koekenpan + steelpan + vergiet

Bereidingswijze

  1. Schil en snijd de pompoen + zoete aardappel in kleine stukjes en bak ze in olijfolie op middelhoog vuur.
  2. Snipper ondertussen een rode ui en voeg dit met het water toe in een steelpan. Was de quinoa goed en voeg het bij de ui. Doe ook de bouillon erbij. Zet het vuur hoog totdat de quinoa gaar is.
  3. Voeg later de champignons + shiitake toe aan de pompoen en zoete aardappel.
  4. De quinoa risotto is na zo’n 15 minuten koken gaar. Voeg dan ook alle gare groenten toe aan de risotto. Maak het op smaak met eventueel nog wat (Keltisch) zout en verse peper.
  5. Schep de risotto op en voeg dan pas de rucola en pijnboompitten toe.

Eetsmakelijk!

pompoeningrediënten-quinoa-risottoquinoa-risottoquinoa-risotto

Tips & voordelen

  • Dit recept is voor 2-3 personen.
  • Quinoa is super voedzaam, zeker vergeleken met witte (risotto)rijst. Het bevat alle essentiële aminozuren. Aminozuren zijn belangrijk bij vernieuwing, herstel, groei en behoud van cellen. Verder is quinoa rijk aan mineralen, vezels (hebben we hard nodig, lees in mijn blog over vezels waarom) en onverzadigde vetzuren. Onverzadigde vetzuren hebben we juist nodig bij een goede gezondheid. Het gaat hart- en vaatziekten tegen en het verlaagt het slechte cholesterol. 
  • Wil je meer weten over quinoa? Bekijk dan deze site over quinoa!
  • Pompoen bevat vitamines zoals vitamine A, allerlei soorten vitamines B en C. Bovendien is pompoen rijk aan mineralen. Mineralen zijn nodig in (relatief kleine hoeveelheden), omdat ze allerlei processen in het lichaam ondersteunen. Meer weten over vitamines en mineralen? Lees dan mijn blog over vitamines en mineralen.
  • Champignons zijn super gezond! Zo bevatten ze mineralen zoals kalium (zorgt voor een normale bloeddruk), fosfor (zorgt voor het goed functioneren van het hart), koper (verbetert het afweersysteem. Maar ook bevatten champignons vitamines B2, B3 en B11. Verder zijn ze cholesterolvrij.
Deel