Gezonde pompoen cupcakes; vegan en glutenvrij!

Nu de herfst is aangebroken, is het weer tijd voor andere seizoensproducten. Dat betekent dus ook pompoenen! En wat kun je er beter van maken dan zoete pompoen cupcakejes?! Deze ‘cupcakes’ zijn glutenvrij, suikervrij en vegan. Bovendien zijn ze super voedzaam en lekker. Je kunt dus lekker verantwoord genieten wanneer je deze oppeuzelt!

Recept

Ingrediëntenlijst

Het deeg:

  • 50 gram boekweitmeel of ander (glutenvrij)meel
  • 1.25 gram wijnsteen bakpoeder
  • 50 gram walnoten
  • 20 gram kokosolie
  • 1 eetlepel chia zaad of gebroken lijnzaad
  • 2 eetlepels kokend water
  • 5 dadels, geweld en ontpit
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • eetlepel kaneel
  • eetlepel piment (mengsel van kaneel + nootmuskaat + kruidnagel)
  • snufje Keltisch zout

De vulling:

  • ½ pompoen, geschild en in stukken van 2 centimeter gesneden
  • 100 milliliter amandelmelk (of andere soort melk)
  • 1 eetlepel arrowroot (natuurlijk bindmiddel)
  • 2 eetlepels vanille-extract
  • 3 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel piment
  • snufje Keltisch zout

Optioneel: eetlepel gemberpoeder

Benodigdheden

Keukenmachine + pan + vergiet + bakvormpjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvormpjes in met kokosolie.
  2. Maak het “chia zaad ei” als volgt: roer in een schaaltje het kokende water + chia zaad.
  3. Doe in de keukenmachine alle deeg ingrediënten: boekweitmeel + wijnsteen bakpoeder + chia zaad ei + walnoten + kokosolie + dadels + kokosbloesemsuiker + kaneel + piment + Keltisch zout. Mix het geheel tot het een bal wordt. Voeg eventueel 1 eetlepel water toe.
  4. Bekleed de vormpjes met het deeg en zet ze 20 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin zijn.
  5. Maak ondertussen de vulling. Stoom de pompoen tot het beetgaar is. Doe de gestoomde pompoen in de keukenmachine met alle andere ingrediënten: amandelmelk + arrowroot + vanille-extract + kokosbloesemsuiker + kaneel + piment + Keltisch zout. Mix het geheel tot een smeuïge substantie.
  6. Haal de taartvormpjes uit de oven en schep voorzichtig de pompoen vulling erin. Laat ze opstijven in de koelkast.

Geniet van deze verantwoorde pompoen cupcakes!

Tips & voordelen

  • Dit recept is voor 4 taartjes.
  • Heb je geen chia zaad, dan kun je ook “lijnzaad ei” maken. Gebruik dan in plaats van één eetlepel chia zaad, één eetlepel gebroken lijnzaad. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gewoon ei.
  • Pompoen bevat allerlei vitamines zoals vitamine B1, B11 en C. Daarnaast bevat het mineralen zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper én zink. Tot slot bevat het vezels en antioxidanten. Al deze voedingsstoffen zorgen onder andere voor een gezonde spijsvertering, ze zijn goed voor onze cellen, verhogen de weerstand en bestrijden problemen met de gal en lever. Zet dus wat vaker pompoen op het menu en geniet van alle voordelen!
  • Kokosbloesemsuiker is ongeraffineerde suiker, dit betekent dat dit suiker alle voedingswaarde nog bevat. Vitamines en mineralen zijn behouden gebleven terwijl dit met “gewone” suiker niet het geval is. Ook bevat kokosbloesemsuiker een lage glycemische index. Een lage glycemische index zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. 
  • Kokosolie is een goede vervanger van boter! Kokosolie bevat namelijk de gezonde vetten die het lichaam hard nodig heeft. Wil je weten waarom vetten juist belangrijk zijn voor een optimale gezondheid? Lees dan mijn blog over vetten.
  • Kaneel is rijk aan allerlei voedingsstoffen. Kaneel bevat vitamine A, B én C. Verder bevat kaneel heel veel vezels, die nodig zijn voor een goede spijsvertering. Tot slot bevat kaneel veel kalium, fosfor, ijzer, magnesium, koper, zink en calcium (maar liefst 1200 mg per 100 gram). 

 

 

Deel