Pistache koekjes

Om heel eerlijk te zijn ben ik geen echte koekjes fan. Ik kwam er ook achter dat ik nog niet één koekjes recept (van mezelf) op mijn blog heb staan. Dus daar moest maar eens verandering in komen. Daarom heb ik koekjes gemaakt die ik wel lekker vind: pistache koekjes. Helemaal verantwoord, gezond en vooral heel erg lekker! Bekijk hieronder mijn recept.

Recept

Ingrediëntenlijst

  • 10 flinke eetlepels glutenvrije gemalen havermout
  • 2 eetlepels havermout (niet gemalen wordt later toegevoegd in het recept)
  • 4 eetlepels honing (onbewerkte)
  • 3 eetlepels kokosolie, ontgeurd
  • 2 eetlepels gebroken lijnzaad + 4 eetlepels kokend water
  • 20 pistachenoten, ongezouten
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 theelepel bicarbonate baking soda
  • ½ citroen rasp
  • Keltisch zout

Optioneel: stukjes gedroogde abrikoos of cranberries/1 theelepel vanille-extract

Benodigdheden

Waterkoker + kom + schaaltje + bakplaat + bakpapier + oven + keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160C. Leg bakpapier op een bakplaat. Laat water koken in de waterkoker.
  2. Mix de  kokosolie + honing in de keukenmachine tot een glad mengsel. Doe in een kommetje de lijnzaad + kokend water en roer dit tot een samenhangend mengsel. Dit dient als bindmiddel. Voeg het toe aan het kokosolie + honing mengsel en mix het geheel.
  3. Doe in een kom de gemalen havermout + bicarbonate of soda + kaneel + Keltisch zout + citroenrasp en meng het geheel. Voeg dit toe aan het mengsel in de keukenmachine en mix dit geheel kort tot één deeg.
  4. Snijd de pistachenoten in kleine stukjes. Doe het deeg in een kom en voeg de havermout + pistachenoten toe.
  5. Maak twintig kleine balletjes, leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat. *Het deeg kan wat vochtig zijn en wat plakken. Gebruik eventueel een lepel.
  6. Bak in 10-15 minuten goudbruin. Laat de pistache koekjes afkoelen.

Enjoy!

ingrediënten-pistache-koekjes pistache-noten pistache-honing-koekje pistache-koekjes pistachenoot-koekjes

Tips, feitjes & voordelen

  • Dit recept is voor twintig (kleine) pistache koekjes.
  • Ik houd niet van te zoete koekjes, vind je dit wel lekker? Voeg dan gerust wat meer honing toe.
  • Deze koekjes zitten vol vitamines, mineralen en vezels en zijn daarom helemaal verantwoord! Zo bevatten ze de volgende mineralen: kalium, magnesium, fosfor, ijzer, zink en koper. Ben je benieuwd welke functie deze mineralen in het lichaam hebben? Lees dan mijn blog over mineralen.
  • Pistache noten zijn niet alleen heel lekker, ze zijn ook erg rijk aan voedingsstoffen. Zo bestaan ze voor 90% uit onverzadigde vetten, veel vezels, vitamine C (goed voor de weerstand) en mineralen zoals magnesium en en calcium. Magnesium is goed voor onze spieren en calcium zorgt voor sterke botten en tanden.
  • Deze koekjes bevatten minstens 1.5 gram vezels. Vezels zorgen ervoor dat je eerder een verzadigend gevoel hebt, ze geven langdurige energie en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Lees meer over vezels als je nieuwsgierig bent naar meer voordelen.
Deel