Pesto zelf maken: binnen 3 minuten

Wat grappig om recepten uit de oude doos te vinden. Dit klassieke pesto recept was één van mijn eerste recepten op mijn blog en is (én blijft) ongelofelijk lekker. Pesto zelf maken is in een mum van tijd gebeurd. Een kwestie van de ingrediënten in een keukenmachine doen en 1 minuut mixen. Bovendien zitten er geen andere ingrediënten in die je er zelf nooit in zou stoppen. Ik wilde de vegan versie maken en daarom heb ik de Parmezaanse kaas weggelaten. Dit kun je natuurlijk wel zelf toevoegen. Kijk snel voor het recept!

Recept pesto zelf maken

Ingrediëntenlijst

  • 30 gram basilicum
  • 30 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 1 teentje knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • keltisch zout + vers gemalen peper

Optioneel: Parmezaanse kaas/rucola

Benodigdheden

Vijzel/keukenmachine + pan

Bereidingswijze

  1. Optioneel: rooster de pijnboompitjes goudbruin.
  2. Doe de basilicum + pijnboompitjes + knoflook in de keukenmachine (1 minuut) of vijzel. Voeg de olijfolie toe. Maal het fijn tot een smeuïge massa.
  3. Maak het op smaak met zeezout + vers gemalen peper.

Varieer eindeloos met deze pesto!

ingrediënten-pestoingrediënten-in-vijzelpestopesto

Tips + feitjes + voordelen

  • Doe de zelfgemaakte pesto in een leuk (weck)potje en schenk er nog wat olijfolie over. Zo kun je deze pesto tot zelfs 1 maand in de koelkast bewaren! Is het potje eenmaal geopend, dan is de pesto (helaas) slechts één week houdbaar.
  • Pesto zelf maken kost weinig tijd en bevat slechts 4 ingrediënten. Wist je dat een pesto uit een potje ongeveer 13 ingrediënten bevat?! 
  • In plaats van pijnboompitten kun je ook cashewnoten gebruiken. Deze zijn iets goedkoper dan pijnboompitten.
  • Wil je er Parmezaanse kaas door? Voeg dan zo’n 25 gram toe!
  • Basilicum is een super gezond kruid. Het bevat onder andere veel vitamine C wat onze weerstand verhoogd. Zo zijn we minder vatbaar voor ziekten. Ook bevat basilicum relatief veel van het mineraal ijzer. IJzer is een onderdeel van het stofje hemoglobine. En hemoglobine is weer onderdeel van rode bloedcellen. We hebben rode bloedcellen nodig voor het zuurstoftransport in het lichaam. En uiteindelijk zorgt zuurstof voor de verbranding van voedingsstoffen in weefsels. IJzer draagt dus bij aan de energievoorziening! Ben je benieuwd wat basilicum nog meer bevat aan vitamines en mineralen? Bekijk hier de voedingswaarde van basilicum.
  • Niet iedereen houdt van knoflook,  maar het is wel ontzettend gezond. Knoflook bevat namelijk verschillende gezondheidsvoordelen. Door het eten van knoflook wordt bijvoorbeeld het risico op kanker en hart- en vaatziekten verlaagd. 
  • Ik heb zelf een heerlijke salade met pesto gemaakt met onder andere boekweit. 

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde pesto zelf maken Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 128 1.8 2 12.5 1.9 0.5 0.81
Deel