Mediterrane salade met aardappel

Pas geleden wilde ik een soort van salade niçoise maken, maar deze is alleen iets anders uitgepakt dan ik dacht. Ik vond de salade zo lekker dat ik het recept graag wil delen! Ik ben dol op Mediterrane producten zoals olijven en kappertjes. Als student zijnde ik eet vrijwel nooit aardappelen (en toch mis ik ze stiekem wel), daarom heb ik voor de verandering eens aardappelen gebruikt in een salade. Hieronder kun je het recept voor mijn Mediterrane salade met aardappel lezen:

Recept Mediterrane salade met aardappel

Ingrediëntenlijst

  • 500 gram vastkokende aardappelen (pommes rouges)
  • 300 sperzieboontjes
  • 1 zak veldsla/rucola
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 1 blik artisjok
  • groene/zwarte olijven (welke je voorkeur heeft)
  • 2 eetlepels kappertjes
  • olijfolie
  • citroen
  • zout + peper

Optioneel: mix van pitten/rode ui/ansjovis/kip

Benodigdheden

Pan + oven + kom + citroenrasp

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 225 graden. Doe de cherrytomaatjes in een schaal. Zet ze ongeveer 10-15 minuten in de oven tot de cherrytomaatjes opengebarst zijn.
  2. Zet twee pannen met water + zout op en breng het aan de kook.
  3. Was ondertussen de aardappelen met schil. Snijd ze in kleine blokjes.
  4. Dop de sperziebonen. Snijd ze eventueel in twee.
  5.  Kook de aardappel in 5 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water. Kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar. Spoel ze af met koud water.
  6. Snijd de artisjok in vieren.
  7. Doe in een salade kom de veldsla + aardappelen + boontjes + cherrytomaatjes + kappertjes + olijven + artisjok.
  8. Maak de dressing: ¼ citroenschil + ½ citroensap + 2 eetlepels olijfolie. Schenk het over de salade. Maak op smaak met peper + zout.

Bon appetit!

ingrediënten-mediterraanse-salade _DSC0357 Mediterraanse-salade

close-up-mediterraanse-salade

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor vier personen.
  • Deze Mediterrane salade met aardappel is veganistisch, maar je kunt ‘m binnen een handomdraai aan jouw wensen aanpassen, door bijvoorbeeld (gerookte) kip of ansjovis toe te voegen. Een echte aanrader!
  • Voor dit recept heb ik pommes rouges gebruikt. Aardappelen staan vaak bekend als koolhydraten bom. Koolhydraten zijn helemaal niet slecht, maar juist nodig voor energie. Verder bevatten aardappelen ook vezels, vitamine B + C in kleine hoeveelheden en ze zijn rijk aan verschillende mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium. 
  • Maak gerust wat meer van deze salade, want hij is ook heerlijk als lunch! 
  • Ben je niet zo dol op aardappelen? Kies dan gerust een ander soort product uit. Denk bijvoorbeeld aan spelt/volkoren pasta, boekweit of quinoa.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde Mediterrane salade Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 212 32.7 7.5 4.9 0.7 7.3 0.434

 

Deel