Linzenbrood (jes); heerlijk + voedzaam

Ik ben al een tijdje bezig om glutenvrij brood te maken, dit is alleen lastiger dan gedacht. Gluten zijn plantaardige eiwitten en zijn terug te vinden in tarwe soorten. Gluten zorgen juist voor de elasticiteit van het deeg die je dus mist als je geen tarwe gebruikt… Nu de grote MAAR; ik heb een soortgelijk brood gemaakt, maar dan van linzen, groenten en glutenvrij boekweitmeel. En het is gelukt! Deze broodjes zijn heerlijk knapperig van buiten en zacht van binnen. Heerlijk om te beleggen, maar ook lekker om in een soep te doppen. Hieronder kun je mijn makkelijke en lekkere recept voor linzenbrood vinden!

Recept linzenbrood(jes)

Ingrediëntenlijst

  • 200 gram boekweitmeel (of een ander soort glutenvrij meel)
  • 200 gram glutenvrije havermout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui (100 gram)
  • 1 prei (200 gram)
  • 5 wortels (150 gram)
  • 200 gram groene linzen, gewassen
  • 600 ml water
  • 1 eetlepel groentebouillon, zonder gist
  • 1 ei/1 ‘no egg’
  • 1 teentje knoflook
  • Keltisch zout + peper

Benodigdheden

Pan + keukenmachine + bakpapier + bakplaat + oven

Bereidingswijze

  1. Schil, was en snijd de groenten (ui + prei + wortel) in kleine stukjes. Snijd de knoflook fijn.
  2. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui + knoflook + wortels + prei. Roer af en toe zodat de groenten een mooie glanzige kleur krijgen.
  3. Voeg de linzen toe. Roer het geheel goed om en voeg na 30 seconden het bouillonwater toe.
  4. Breng alles aan de kook en kook de linzen in 35 minuten gaar. Als het goed is het water verdampt. Mocht er water over blijven, giet dit dan af.
  5. Verwarm ondertussen de oven voor op 225C.
  6. Doe het linzen mengsel + 1 ei + havermout + boekweitmeel in een keukenmachine. Dit wordt 1 grote bal. Wanneer het deeg te vochtig is en elkaar blijft kleven, voeg dan extra boekweitmeel of gemalen havermout toe. Het deeg mag niet meer plakkerig zijn.
  7. Maak het deeg op smaak met Keltisch zout + peper.
  8. Maak van het deeg 15 kleine balletjes. Snijd er een kruis in met een mesje en leg ze op bakpapier.
  9. Bak de broodjes in de oven in zo’n 20 minuten goudbruin.

Eetsmakelijk!

ingrediënten-linzenbroodlinzenbroodlinzenbroodlinzenbrood-met-zoete-aardappelsoep

 

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor minstens 15 linzenbrood(jes).
  • Ik heb deze broodjes gemaakt bij een zoete aardappel soep. De soep is heerlijk zacht en romig, heerlijk om de broodjes er in te doppen!
  • Beleg linzenbrood met het beleg wat jij lekker vindt!
  • Linzen zijn peulvruchten die veel eiwitten bevatten. Eiwitten hebben veel belangrijke functies in het lichaam. Zo zorgen ze andere voor opbouw, groei en herstel van cellen wat een continu proces is. Ook bevatten linzen vitamine B en het is rijk aan verschillende soorten mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, zink en magnesium. Tot slot zijn linzen rijk aan vezels. En jawel, vezels zijn goed voor een goede darmflora. Bovendien kun je afvallen van vezels omdat ze eerder een vol gevoel geven waardoor je minder kunt/gaat eten.
  • Wortels zijn lekker gezond! Ze bevatten veel vitamine A. Deze vitamine zorgt onder andere voor goed nachtzicht. Ook bevat het vitamine B + C + E. Vitamine E is een antioxidant. Antioxidanten gaan vrije radicalen tegen in het lichaam. Vitamine E beschermt ons dus tegen weefselbeschadiging. 
  • Uien zijn super gezond! Dat komt omdat uien allerlei vitamines en mineralen bevatten zoals vitamine B + C + calcium + magnesium + zink.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde linzenbrood p.s Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 143.6 21.2 5.6 11.7 0.6 3.2 0.11

 

 

Deel