Kokos curry met spruitjes

Haha ik weet nog wel als kind dat wij de meest maffe mogelijke manieren bedachten om maar geen spruitjes te hoeven eten. We plakten ze onder het bord, stopten ze onder de kussens of voerden ze aan de honden. En dit zijn slechts nog maar enkele voorbeelden… Totdat mijn moeder spruitjes op een andere manier ging klaarmaken. Niet doorgekookt op zijn oer-Hollands, maar verwerkt in een heerlijke kokos curry. En dan kunnen spruitjes wél lekker zijn. Althans, ik ben verkocht! Bovendien is dit gerecht super voedzaam en gezond. Ik heb het recept iets aangepast zodat ‘ie vegan proof is. Zelf kun je natuurlijk bijvoorbeeld gehaktballetjes toevoegen (errug lekker).

Recept kokos curry met spruitjes

Ingrediëntenlijst

  • 250 gram spruitjes
  • 100/150 gram bruine ronde zilvervliesrijst
  • 1 rode paprika
  • 5 bosuitjes
  • 50 gram taugé
  • 1 blik/400 milliliter kokosmelk (zonder suiker)
  • 3 eetlepels (zelfgemaakte) curry pasta
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Keltisch zout en peper
  • *Eventueel agar agar om de curry te binden

Optioneel: gehaktballetjes/verse koriander/geroosterde amandelen of cashewnoten

Benodigdheden

Pan + (wok en stoom)pan

Bereidingswijze

  1. Kook de ronde zilvervliesrijst in 45 minuten gaar.
  2. Zet een pan met water op. Snijd ondertussen ‘het kontje’ van de spruiten, was en stoom ze vervolgens in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  3. Snijd en was de bosuitjes.
  4. Verhit de kokosolie in een (wok)pan. Fruit de bosui. Snijd ondertussen de paprika in dunne reepjes.
  5. Voeg de beetgare spruitjes + paprika toe. Voeg daarna de curry pasta en kokosmelk toe. *Wil je curry iets dikker, dan kun je het binden met een zakje agar agar.
  6. Maak op smaak met wat Keltisch zout + peper.
  7. Strooi (gewassen) taugé over de curry.

Eetsmakelijk!

spruitjescurrypastaingrediënten-kokos-curry-met-spruitjeskokos-curry-met-spruitjeskokos-curry-met-spruitjes

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept voor deze kokos curry met spruitjes is bedoeld voor twee personen.
  • Deze curry is vrij mild van smaak door de kokosmelk. Zelf kun je (gedroogde) chilipeper toevoegen om de curry wat heter te maken. 
  • Wist je dat spruiten meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Verder bevatten ze ook vitamine A en B en zijn ze rijk aan mineralen zoals kalium, calcium, fosfor en magnesium. Magnesium is onder andere belangrijk bij de opbouw van botten.
  • Dit gerecht bevat veel vezels. Vezels zijn onverteerbare koolhydraten die de stoelgang bevorderen. Ook geven ze een verzadigend gevoel waardoor je eerder het gevoel hebt dat je vol zit.
  • Paprika bevat nog meer vitamine C dan spruitjes, namelijk zo’n 150 mg per 100 gram tegenover 85 mg. Vitamine C is onder andere goed voor onze weerstand. Verder is het betrokken bij de aanmaak van collageen. Collageen is een onderdeel van de huid en zorgt voor stevigheid en elasticiteit. Verder bevordert vitamine C de opname van ijzer (belangrijk voor vegetariërs en veganisten). Wees niet bang dat je te veel vitamine C zou binnenkrijgen, dit plas je gewoon weer uit!

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde kokos curry met spruitjes Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 450 52.8 13.8 19.9 14.4 10.4 1

 

Deel