Gezonde worteltaart; glutenvrij en natuurlijk gezoet!

Mmm worteltjestaart is één van mijn favoriete taarten. De wortels proef je niet echt terug, maar ze zoeten de taart wel. Samen met heerlijke walnoten en kaneel is dit echt een taart met veel smaak! Bovendien is deze taart een stuk voedzamer dan de meeste ongezondere varianten. En is deze gezonde worteltaart moeilijk om te maken? Nee, probeer maar! Bekijk het recept hieronder.

Recept: Gezonde worteltaart

Ingrediëntenlijst

  • 250 gram glutenvrije havermoutmeel
  • 5 gram bakpoeder
  • 300 gram geraspte worteltjes
  • 12 dadels, geweld en ontpit
  • 4 eieren
  • 150 gram kokosolie
  • 50 gram walnoten
  • 10 ml vanille-extract
  • kaneel
  • snufje keltisch zout
  • schil van ¼ citroen
  • optioneel: extra agavesiroop om de taart zoeter te maken

Benodigdheden

Keukenmachine + weegschaal + mixer + kom + springvorm (24 cm) + oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170°C. Mix de havermout (30 seconden in de keukenmachine). Mix daarna de worteltjes in de keukenmachine (een minuut).
  2. Mix de eieren + dadels + keltisch zout tot een schuimige crème.
  3. Meng de kokosolie erdoor op de laagste stand van de mixer.
  4. Zeef het havermoutmeel + kaneel + bakpoeder + citroenschil boven het mengsel en meng het mengsel voorzichtig door elkaar met een houtenlepel.
  5. Voeg de worteltjes + walnoten toe.
  6. Vet de springvorm in met een klein beetje kokosolie. Doe dan het mengsel erin.
  7. Bak de taart in ongeveer 50 minuten gaar. Om er zeker van te zijn dat de taart gaar is, kun je er een prikker in steken. Wanneer de prikker droogt blijft is de taart goed.

Smullen maar!

wortels
ingrediënten-worteltaart
Gezonde worteltaart

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Het invetten van de springvorm is genoeg om de taart er goed uit te krijgen. Maar wil je een lekkere krokante korst? Bedek de springvorm dan met wat gemalen havermout.
  • Zelfrijzend bakmeel kun je makkelijk vervangen door havermoutmeel. Voeg wijnsteenpoeder toe aan gemalen havermout, et voilà. Havermout bevat normaal geen gluten (tenzij verwerkt met andere granen) en is stukke voedzamer dan zelfrijzend bakmeel. Wil je meer weten wat de voordelen van havermout zijn? In mijn blog over havermout kun je alles lezen.
  • Dadels zijn zoveel beter dan suiker. Dadels zijn niet alleen lekker zoet, maar ze bevatten ook vitamine B, C, mineralen, vezels en fytonutriënten. Lees alles over dadels!
  • Walnoten zijn heel gezond. Ze bevatten omega 3-vetzuren (de gezonde vetten), vitamine B én C, mineralen zoals kalium, fosfor en magnesium, vezels en antioxidanten. Niet verkeerd dus!
  • Kokosolie is een betere variant dan boter of olijfolie. Eén van de voordelen is dat kokosolie laurinezuur bevat. Laurinezuur heeft een gunstig effect op onze weerstand. Lees meer over kokosolie!

 

 

 

Deel