Gezonde rijstepap

Gelukkig heb ik mijn smaakpapillen al aardig ontwikkeld… Ik kan me namelijk nog héél erg goed herinneren toen ik als klein meisje voor het eerst rijstepap moest eten. Op visite, heb ik alles uit beleefdheid opgegeten. Vies vond ik het. Maar na een aantal jaren vind ik rijstepap zelfs erg lekker! Daarom heb ik gezonde rijstepap gemaakt. Het kost iets meer moeite door de ronde zilvervliesrijst, maar dit recept is zeker de moeite waard om te proberen. Hieronder vind je ‘m!

Recept gezonde rijstepap

Ingrediëntenlijst

  • 125 gram volkoren ronde rijst
  • 1 liter rijst-amandelmelk (EKO-plaza)
  • 1 vanillestokje
  • 2 eetlepels lijnzaad

Optioneel:

  • 1 peer
  • handje walnoten
  • kaneel
  • ahornsiroop

Benodigdheden

Pan

Bereidingswijze

  1. Snijd het vanille stokje door de helft en schrap het vanille eruit en doe het in een pan met de rijst-amandelmelk. Breng de melk aan de kook. Voeg de rijst toe.
  2. Breng het opnieuw aan de kook en zorg ervoor dat de rijst niet aanbrand. Voeg de lijnzaad toe. Roer regelmatig met een houten pollepel. De rijst is gaar na zo’n 45-60 minuten.
  3. Eet de rijstepap lauwwarm of afgekoeld met stukjes peer + walnoot + kaneel + ahornsiroop.

Bon appetit!

gezonde-rijstepapvolkoren-ronde-rijstgezonde-rijstepapgezonde-rijst

Tips + feitjes & voordelen

  • Dit recept is voor vier personen.
  • Je kunt ook gaan voor een magere rijstepap versie. Vervang dan de helft van het rijst- amandelmelk door water. 
  • Deze rijstepap kan ook gemaakt worden met alle andere soorten melk en is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.
  • Ik heb mijn gezonde rijstepap met peer, walnoten en ahornsiroop gemaakt. Maar je kunt de rijstepap natuurlijk ook een andere twist geven.
  • Volkoren ronde rijst heeft lang de tijd nodig om gaar te worden. Maar daar tegenover staat dat deze rijst onbewerkt is. Onbewerkte rijst bevat nog het vliesje wat zich rondom de korrel bevindt. Dit vliesje bevat vitamines, mineralen en vezels. Vezels hebben een vele voordelen voor je gezondheid. Zo geven ze eerder een vol gevoel, bevorderen ze de darmflora en houden ze de bloedsuikerspiegel in balans.
Deel