Gezonde poffert: lekker als ontbijt of tussendoortje

Waar mijn inspiratie voor gezonde poffert vandaan komt? Een tijdlang heb ik stage gelopen bij de Allerhande en in één van de laatste nummers waar ik aan mee mocht werken stond Poffert. Een origineel poffert recept komt uit Groningen en er zijn vele versies. Zelf kende ik het als Friese trommelkoek, maar wist eigenlijk niet dat dit recept zóveel versies kent. Zelf vind ik het altijd heel lekker om iets bij mijn koffie of thee te drinken dus werd het de hoogste tijd om zelf poffert te maken. Het resultaat? Nog een versie, maar dan een gezonde. Benieuwd naar het simpele recept? Vind ‘m hieronder!

Recept: Gezonde poffert

Ingrediëntenlijst

  • Volkoren speltmeel, 250 gram
  • Natrium bicarbonaat, 1 theelepel
  • Keltisch zout, snufje
  • Ei, 1
  • Amandelmelk, 200 milliliter
  • Rozijnen, 100 gram
  • Olie, 1½ eetlepel

Optioneel: Kaneel, theelepel/Citroenrasp, ½ citroen

Lekker met:

Gebakken appel + kaneel of Kokosyoghurt + zomerfruit

Benodigdheden

Kom + garde + lepel + kleine koekenpan + deksel + spatel

Bereidingswijze

  1. Doe in een kom de speltmeel + natriumbicarbonaat + zout. Roer door elkaar.
  2. Maak in een midden een kuiltje en voeg het ei toe. Doe de amandelmelk erbij en roer het geheel met de garde tot een glad mengsel.
  3. Voeg daarna de rozijnen toe en roer met een lepel goed door (in garde kunnen de rozijnen blijven zitten).
  4. Verwarm de olie in een kleine koekenpan en voeg het poffert mengsel toe. Verdeel gelijkmatig met een lepel. Leg een deksel op de koekenpan.
  5. Bak de poffert op laag vuur ongeveer 15 minuten aan elke kant tot deze goudbruin is, keer dus halverwege voorzichtig om met een spatel.
  6. Laat even afkoelen.

Enjoy!

Gezonde poffert | Jouw Fabriek Gezonde poffert | Jouw Fabriek Gezonde poffert | Jouw Fabriek Gezonde poffert | Jouw Fabriek

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • Dit recept is voor 10 stukjes gezonde poffert.
  • Poffert is lekker bij de koffie, maar ook heerlijk als ontbijt. Ik eet het als gezond ontbijtje, met appel en kaneel. Dit is een heerlijk vullend ontbijt en geeft je de hele tijd langdurige energie dankzij de vezels. Lees meer als je alle voordelen van vezels wilt weten.
  • Voor het echte poffert recept wordt gist gebruikt, waardoor het een stuk luchtiger wordt. Voor mijn recept gebruik ik geen gist, daarom is het deeg een stuk compacter. Voor een smeuïger geheel zou je nog een ei of stukjes appel kunnen toevoegen.
  • Je kunt het deeg ook in ingevette tulband gieten en in de oven bakken op 175 graden voor ongeveer een uur. Wanneer ‘ie gaar is? Nadat je er een vork in hebt gestoken en deze er schoon uitkomt zonder dat er deeg aan blijft plakken. 
  • Ik heb deze rozijnen gebruikt. Ze zijn zonder oliën of zwavel waardoor ze lekker zoet en zacht zijn. 
Gezonde poffert per stuk Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
151.4 21.4 4.3 3.1 0.4 2.2 0.2
Deel