Gezonde plaatpizza: glutenvrij + vegan

Ik eet al een tijdje graag plaatpizza’s, omdat een plaatpizza gemakkelijk en toch heel lekker is. En toen kwam een huisgenoot met een goed idee om mijn plaatpizza eens een andere twist te geven. Et voila, deze gezonde plaatpizza met hummus, courgette en aubergine is het resultaat. Nieuwsgierig geworden? Hieronder kun je lezen hoe je deze zelf maakt!

Recept gezonde plaatpizza

Ingrediëntenlijst

Vegan plaatpizza

  • 150 gram boekweitmeel (plus wat extra’s om deeg uit te rollen)
  • 140 gram sojayoghurt
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • snufje Keltisch zout

Gewone plaatpizza

  • 150 gram (spelt)meel
  • 140 gram magere kwark
  • 1 theelepel bicarbonaat
  • snufje Keltisch zout

Hummus

  • Zie hier mijn recept

Topping

  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • olijfolie
  • sesamzaadjes als garnering

Benodigdheden

Kom + koekenpan + deegroller + keukenmachine + weegschaal

Bereidingswijze

  1. Meng de boekweitmeel + yoghurt + zout + bicarbonaat goed totdat het een bal vormt. Het deeg mag niet kleven, dus voeg extra boekweitmeel toe totdat het deeg niet meer kleeft. Zet dit deeg in de koelkast.
  2. Maak ondertussen de hummus zoals beschreven in mijn recept.
  3. Was de courgette en aubergine en snijd dit in plakken. Bak de groenten in olijfolie. Maak op smaak met zout en peper.
  4. Verdeel het deeg in twee. Doe wat boekweitmeel op het keukenblad/een snijplank en rol elke bal uit in een pizzavorm van ongeveer 1 cm dik. Bak deze af aan beiden kanten in een koekenpan met een klein beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn.
  5. Besmeer de pizza met hummus en leg de courgette en aubergine erover.
  6. Maak op smaak met wat citroenrasp + sesamzaadjes + Keltisch zout + peper (+ optioneel verse koriander).

Bon appetit!

ingrediënten-plaatpizza sesamzaadjes close-up-plaatpizza plaatpizza plaatpizza-met-hummus

Tips + feitjes & voordelen

  • Dit recept is voor twee personen.
  • Wees voorzichtig met het uitrollen van het deeg. Boekweitmeel bevat namelijk geen gluten (plantaardige eiwitten) waardoor het deeg moeilijker bewerkbaar is en dus sneller breekt. Dit kun je voorkomen door het deeg niet te dun uit te rollen.
  • Ik heb dit recept zo gemaakt dat alle ingrediënten zo veel mogelijk allergievrij zijn.
  • Spreekt de pizza je wel aan, maar de topping niet? Je kunt natuurlijk zo creatief zijn als je zelf wilt. Maak met je favoriete ingrediënten jouw ideale pizza!
  • Deze plaatpizza is behoorlijk voedzaam en is rijk aan allerlei vitamines, mineralen en vezels. Zo zorgt deze gezonde plaatpizza dat je aan meer dan 30% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vezels komt. Vezels zijn goed voor de stoelgang en ze zorgen ervoor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft. Zo krijg je na deze plaatpizza minder tot geen trek en volop energie!
  • Courgettes zijn lekker voedzaam, ze bevatten vitamine A + B + C, mineralen en vezels! Wil je nog meer weten? Lees in mijn blog waarom courgettes zo gezond zijn.
  • Kikkererwten zijn rijk aan allerlei vitamines B. Deze vitamines zijn belangrijk bij een goed werkend imuunsysteem en zenuwstelsel. Daarnaast zijn kikkererwten rijk aan mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor en zink. Lees hier meer over wat mineralen in het lichaam doen.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde plaatpizza p.p Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 582 72.6 16.4 23.1 3.3 11.3 0.64
Deel