Gezonde pizza van koolraap

In mijn zoektocht naar een gezonde pizza, ben ik lekker gaan experimenteren in de keuken.  Dit deeg is gemaakt van een verrassende vergeten groente, de koolraap. De koolraap is een groente die vrijwel niet meer gegeten wordt. Laat je dus verrassen door deze groente. Hieronder kun je vinden hoe je een gezonde pizza maakt!

Recept gezonde pizza van koolraap

Ingrediëntenlijst

Het deeg

  • 250 gram koolraap
  • 125 gram boekweitmeel
  • 175 gram glutenvrije havermout
  • 1 eetlepel olijfolie, extra vierge
  • snufje Keltisch zout

Tomatensaus

  • ½ pakje gezeefde tomaten
  • 1 fijngehakte ui
  • 1 eetlepel olijfolie
  • verse/gedroogde kruiden

Topping

  • 100 gram cherry tomaatjes, in vieren
  • ½ rode ui, in ringen
  • 2 eetlepels zwarte olijven, in ringen
  • 2 eetlepels kappertjes

Benodigdheden

Keukenmachine + pan + zeef + bakpapier + oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook een ruime hoeveelheid water in een pan.
  2. Schil de koolraap en snijd het in kleine blokjes. Kook het in 10 minuten gaar.
  3. Doe de boekweitmeel + havermout + koolraap + olijfolie + zout in de keukenmachine en mix het tot een ‘bol’. Plakt het te veel? Voeg dan nog havermout of boekweitmeel toe.
  4. Doe de gezeefde tomaten in een steelpannetje. Zet op laag vuur.
  5. Snijd ondertussen de ui en voeg toe aan de tomaten.
  6. Maak het op smaak met gedroogde kruiden (+ knoflook).
  7. Snijd de tomaat + ui + olijven in dunne plakjes.
  8. Het deeg is iets anders dan normaal. Wrijf daarom het bakpapier eerst in met wat olijfolie. Leg dan het mengsel in een soort bol op het bakpapier. Klap het bakpapier dubbel over het deeg en rol het deeg uit met een deegroller waardoor de vorm van een pizza ontstaat. Daarna kun je het bakpapier er weer terug afhalen. Doe vervolgens de saus over de pizza.
  9. Bestrooi de pizza met de groenten.
  10. Bak de pizza in 15-20 minuten gaar in de oven.

Bon appetito!

ingrediënten-pizzadeegkoolraapingrediënten-toppinggezonde-pizzagezonde-pizza-van-koolraap

 

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept voor gezonde pizza is voor 2 middelgrote pizza’s
  • Je kunt van het deeg ook kleine pizza’s maken. Het resultaat: piccolini’s. Extra leuk voor kleine kinderen is om ze zelf te laten beleggen. Deze gezonde pizza’s gaan ongetwijfeld op!
  • Ik heb deze pizza ook geprobeerd met een andere groente, namelijk courgette. Bekijk hier mijn gezonde pizza van courgette.
  • Koolraap is een groenten die (helaas) bij de vergeten groenten hoort. Deze groenten staat dus niet vaak op het menu bij Nederlanders. Toch is deze groenten de moeite waard. Het is namelijk heel erg lekker en je kunt het in allerlei soorten gerechten verwerken. Bovendien is deze groente caloriearm (leuk voor de mensen die wat willen afvallen, maar toch lekker willen eten). Verder bevat het verschillende vitamine B zoals vitamine B1, B2, B5 en B11. Ook bevat het vitamine C. Tot slot is koolraap rijk aan mineralen zoals kalium, calcium en wat magnesium. 
  • Deze pizza bevat lekker veel vezels! Vezels komen uit de celwanden van groenten en fruit die niet altijd verteerd worden. Dit betekent dat ze onveranderd door het lichaam kunnen gaan en als het ware de darmen schoonmaken. Goed voor de darmflora en de stoelgang. Tot slot geven vezels een verzadigend gevoel en verlagen ze het slechte cholesterol en verhogen ze het goede cholesterol.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

 

Voedingswaarde per gezonde pizza Calorieen Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 578 117 22.9 16.9 2.7 16 812

 

 

Deel