Gezonde pindakaas koekjes

Vroeger at ik vrijwel nooit pindakaas, maar mijn vriend is er gek op en eet elke dag pindakaas. Jup, elke dag! Hierdoor ben ik zelf ook meer pindakaas gaan eten. Wat resulteert in de perfecte inspiratie voor deze vegan, glutenvrije en gezonde pindakaas koekjes. Ben je nieuwsgierig naar het recept en wil je deze pindakaas koekjes zelf maken? Hieronder kun je mijn recept lezen!

Recept gezonde pindakaas koekjes

Ingrediëntenlijst

  • 150 gram glutenvrije gemalen havermout  OF 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram pindakaas, zelfgemaakt OF 125 gram pindakaas
  • 100 gram geurloze kokosolie OF 100 gram roomboter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker OF 50 gram basterdsuiker + 50 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel chiazaad OF 1 ei
  • 4 gram bakpoeder
  • snufje keltisch zout

Optioneel: stukjes ongezouten pinda’s

Benodigdheden

Keukenmachine/mixer + kom + schaaltje + bakpapier + oven

Bereidingswijze

  1. Mix de kokosolie + kokosbloesemsuiker romig en glad met een mixer of een keukenmachine.
  2. Kook water. Doe 1 eetlepel chiazaad + 2 eetlepels kokend water in een schaaltje en roer dit met een lepeltje. Voeg het toe aan het mengsel.
  3.  Voeg 125 gram pindakaas toe en mix het geheel.
  4. Doe de bakpoeder + snufje Keltisch zout bij het havermoutmeel en voeg dit toe aan het mengsel. Schep met een spatel het beslag tot één kleverig geheel.
  5. OPTIONEEL: voeg stukjes ongezouten pinda’s toe en kneed het deeg.
  6. Dek het deeg af en laat het deeg minstens 2 uur rusten in de koelkast.
  7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg op een bakplaat het bakpapier en rol balletjes van het deeg, druk ze plat en leg dit op het bakpapier. *Het deeg is bros dus maak er stevige rondjes van. Laat ruimte tussen de koekjes want ze rijzen in de oven.
  8. Bak de koekjes bruin in ongeveer 10 minuten tot ze lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en iets harder worden.

En nu lekker van deze gezonde pindakaas koekjes smikkelen!

pinda'singrediënten-pindakaas-koekjesveel-pindakaas-koekjesclose-up-pinda-koekjespindakaaskoekjes

Tips + feitjes + voordelen

  • Met dit recept kun je in totaal 20 gezonde pindakaas koekjes maken.
  • Dit recept is vegan + glutenvrij, zodat rekening gehouden is met allergieën. Wil je dit niet? Dan kun je ook voor de vervangende ingrediënten gaan. De bereidingswijze blijft gewoon hetzelfde!
  • Wist je dat de AH ook pindakaas verkoopt van pure pinda’s? Ideaal als je geen zin hebt om zelf pindakaas te maken.
  • Deze koekjes bevatten allerlei voedingsstoffen. Zo is het rijk aan eiwit en vezels. Eiwit is nodig voor de opbouw en herstel van spieren. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en houden de darmflora in balans. Daarnaast geven ze een verzadigend gevoel. 
  • Pinda’s zijn rijk aan allerlei voedingsstoffen zoals vitamine B1 en vitamine B11. Deze vitamines zorgen voor een goed werkend zenuwstelsel en zijn belangrijk bij een goed werkend immuunsysteem. Ook bevatten pinda’s veel fosfor. Dit mineraal zorgt voor sterke botten. Het mineraal zink in pinda’s zorgt voor sterkte tanden, botten en glanzend haar. Daarnaast is zink nodig voor de opbouw van eiwitten.

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde per gezonde pindakaas koekje Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram

 

 

 

134 10.3 2.8 8.9 2.2 1.3 0.36
Deel