Gezonde pepernoten + chocolade

Pepernoten liggen alweer in de supermarkten en winkels en elke keer denk ik: “zal ik een zak meenemen?!” Ik moet en wil er niet aan beginnen, anders gaat die zak in één keer op. Ik heb de verleiding kunnen weerstaan totdat mijn huisgenootje met het idee kwam om gezonde pepernoten te maken. Dus ik ben in de keuken gedoken en heb ze geprobeerd vegan en glutenvrij te maken. En jawel, ook pepernoten zijn een stuk voedzamer te maken. Het enige nadeel is dat je ook van deze pepernoten blijft eten, althans ik dan toch…

Recept gezonde pepernoten + chocolade

Ingrediëntenlijst

Pepernoten

  • 125 gram gemalen glutenvrije havermout
  • 5 gram wijnsteenzuur bakpoeder
  • 50 gram kokosolie
  • 10 gram speculaaskruiden
  • 10 milliliter dadelstroop
  • 5 eetlepels amandelmelk
  • 5 dadels, ontpit en geweld
  • 5 gram kaneel
  • snufje Keltisch zout

Extra ingrednten voor de chocoladepepernoten

  • twee eetlepels rauwe cacao poeder
  • 25 milliliter amandelmelk
  • 5 gram kokosolie
  • 1 eetlepel dadelstroop

Benodigdheden

Keukenmachine + weegschaal + bakpapier + oven (+ steelpan + kleine garde)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 °C graden.
  2. Leg bakpapier op een bakplaat.
  3. Weeg de havermout + kokosolie + speculaaskruiden + kaneel + Keltisch zout en doe ze in de keukenmachine. Voeg de dadels en dadelstroop toe. Mix het geheel 2-3 minuten.
  4. Voeg daarna de amandelmelk toe. Hier wordt het deeg soepeler van.
  5.  Maak van het deeg kleine bolletjes in je palm en druk het iets fijn.
  6. Doe de pepernoten in de oven en bak ze in 20 minuten licht bruin.

Voor de chocoladepepernoten komen er nog drie stappen bij:

  1. Doe de amandelmelk + kokosolie + dadelstroop in een steelpan. Zet het vuur laag. Zeef de rauwe cacaopoeder door het mengsel en roer het tot een glad geheel.
  2. Dop de pepernoten in de chocolade en leg ze op een bord die in de koelkast past.
  3. Laat de chocolade ‘harden’ in de koelkast. Na dertig minuten zouden de pepernoten zeker goed moeten zijn!

Enjoy!

ingrediënten-gezonde-pepernotendeeg-pepernotennog-rauwe-pepernotengezonde-pepernoten

Tips & voordelen

  • Met dit recept kun je 25 gezonde pepernoten maken.
  • Heb je een notenallergie? Dan kun je amandelmelk ook vervangen voor een andere soort melk.
  • Kokosolie is een natuurlijke vet, wat vele voordelen voor de gezondheid kent. Zo bevat kokosolie onder andere laurinezuur. Een vetzuur die ons afweersysteem verhoogd tegen bacteriën. Wil je meer weten? Lees dan eens mijn blog over kokosolie.
  • Chocoladepepernoten, je zult waarschijnlijk denken; “Pfoe, nog meer calorieën!” Maar wanneer je deze chocolade zelf maakt, is het juist voedzaam. Rauwe cacaopoeder is namelijk een echte superfood. Rauwe cacao bevat onder andere antioxidanten die ons beschermen tegen vrije radicalen. Antioxidanten gaan het verouderingsproces tegen. Verder zorgt rauwe cacaopoeder ervoor dat onze bloeddruk stabiel blijft. Lees meer over de voordelen van rauwe cacao poeder.
  • Je kunt ook een ander zoetmiddel gebruiken dan dadels en dadelstroop. Een voorbeeld is kokosbloesemsuiker. Deze suiker is ongeraffineerd en bevat dus nog wel vitamines en mineralen. Verder bevat het een lage glycemische index, wat betekent dat je bloedsuiker spiegel in balans blijft. 
  • Is je kind rond Sinterklaas jarig? Dan kan dit ook een ideale traktatie zijn op school! Geef elk kind 3-5 pepernoten in een leuk zelf gemaakte zakje van bakpapier met een touwtje er omheen en laat ze op een leuke manier kennismaken met gezond eten. Wedden dat ze het ook lekker vinden!

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde gezonde pepernoten Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels natrium
In gram, per pepernoot 46 4.9 0.8 2.4 1.7 0.6 0.646

 

Deel