Gezonde pasta pesto in 15 minuten

Dit recept is eigenlijk van mijn vriend Jelmer (die pasta pesto ongeveer elke dag kan eten) en ik wilde zijn recept graag in een gezonder jasje steken. Pesto uit een potje bevat namelijk zo veel overige (onnodige) ingrediënten terwijl je het zelf binnen 3 minuten kunt maken. Bovendien is zelfgemaakte pesto veel lekkerder. Volg het recept voor deze gezonde pasta pesto hieronder, want binnen 15 minuten staat dit heerlijke en voedzame gerecht op tafel!

Recept gezonde pasta pesto

Ingrediëntenlijst

  • 150 gram (glutenvrije) pasta
  • 250 gram cherrytomaatjes
  • 125 gram champignons
  • 1 rode paprika
  • 1 rode ui
  • ½ rijpe avocado
  • ½ citroen
  • 2 flinke eetlepels pesto, zelfgemaakt
  • handje rucola
  • zout + peper

Optioneel: extra pijnboompitten/gedroogde tomaten/olijven/kip/zalm

Benodigdheden

Pan + vergiet + rasp + schaaltje

Bereidingswijze

  1. Zet een pan water op het vuur en breng het aan de kook. Voeg de pasta toe wanneer het water kookt. Kook de pasta beetgaar (houd de tijd aan die op de verpakking staat).
  2. Doe een eetlepel olijfolie in een pan en zet op laag vuur. Ondertussen, snipper de rode ui fijn en snijd de champignons in gewenste vorm. Fruit ze op laag vuur.
  3. Was + snijd de paprika in blokjes en voeg toe aan de ui + champignons.
  4. Halveer de avocado, lepel het eruit en leg het in een schaaltje. Prak de avocado fijn met een vork.
  5. Voeg 2 eetlepels pesto toe aan de ui + champignons + paprika. Voeg ook de geprakte avocado erbij.
  6. Was de citroen en rasp hierna de helft van de schil. Snijd vervolgens de citroen door midden en knijp het vocht van een halve citroen uit boven de groenten.
  7. Was + snijd de cherrytomaatjes door de helft en doe ze bij de rest.
  8. Giet de pasta af en spoel na met koud water (zo blijft de pasta niet aan elkaar plakken). Doe de pasta bij de rest.
  9. Roer het geheel goed om. Maak op smaak met zout + peper.
  10. Leg de rucola op een bord en schep de pasta pesto op.

Eetsmakelijk!

ingrediënten-pasta-pesto glutenvrije-macaroni pesto pasta-en-pesto pasta-pesto

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 2 personen. 
  • Deze gezonde pasta pesto is veganistisch maar je kunt het recept natuurlijk omtoveren naar jouw wensen. *TIP: zalm + kappertjes of (gerookte) kip + mais zijn er erruuug lekker bij!
  • Voor dit recept gebruikte ik deze glutenvrije macaroni
  • Het leuke aan dit recept is dat het boordevol vitamines + mineralen + vezels zit. In basilicum zit bijvoorbeeld veel vitamine C wat goed voor onze weerstand is. Ook zorgt vitamine C voor gezonde botten + tanden + huid. Champignons bevatten veel vitamine B11 ook wel foliumzuur genoemd. Foliumzuur is nodig bij de aanmaak van rode bloedcellen en de gezonde groei tijdens de zwangerschap. Vezels zorgen ervoor dat je een verzadigd gevoel krijgt, wat betekent dat je sneller vol zit. Ook zijn ze nodig voor een goede stoelgang.
  • Zoals je hieronder kunt lezen bevat deze pasta pesto lekker veel vet, voornamelijk uit de olijfolie en avocado. Maar wel de gezonde (onverzadigde vetten). Vet is namelijk belangrijk bij veel processen in het lichaam. Allereerst is het een bron van energie en vitamines (A+D+E) en daarnaast zorgt het ervoor dat het cholesterolgehalte wordt verlaagd. 

 

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde

gezonde pasta pesto

Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 547 65 12.9 24 4.4 10.7 4.16
Deel