Gezonde chocoladecake met banaan

Soms vind ik het gewoon lekker om iets te maken wat ik kan eten als vervanging van brood of als een lekker tussendoortje wat goed vult. Daarom heb ik deze gezonde chocoladecake gemaakt, wat je ook gewoon kunt eten als een soort brood. Lekker met bijvoorbeeld zelfgemaakte pindakaas of als je echt iets te vieren hebt, als basis voor deze chocoladetaart. Lees hieronder het recept!

Recept gezonde chocoladecake

Ingrediëntenlijst

  • 300 gram speltmeel
  • 3 rijpe bananen (300 gram)
  • 75 gram kokosolie
  • 75 gram kokosbloesemsuiker
  • 30 gram rauwe cacaopoeder
  • 3 eieren (op kamer temperatuur)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snufje (Keltisch) zout

Benodigdheden

Mengkom + staafmixer + zeef + spatel + bakvorm + bakpapier + oven

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de ovenschaal in met wat kokosolie.
  2. Doe in een mengkom de kokosolie + kokosbloesemsuiker en meng het tot een glad mengsel.
  3. Voeg één voor één de eieren toe zodat deze geleidelijk opgenomen kunnen worden. Mix het geheel tot een smeuïge massa.
  4. Voeg de bananen in stukjes toe en mix het geheel totdat ze goed zijn opgenomen.
  5. Meng het speltmeel + bakpoeder + (Keltisch)zout en voeg toe bij het ‘natte’ mengsel door middel van een zeef (dit voorkomt klontjes).
  6. Roer het deeg voorzichtig om met een spatel en zorg dat de meel goed is opgenomen.
  7. Doe de cacaopoeder ook door het mengsel door middel van een zeef.
  8. Doe het beslag in de gewenste bakvorm en zetten het midden in de oven. Bak de cake af in ongeveer 30 minuten tot deze gaar is.

Eetsmakelijk!

gezonde-chocoladecake gezonde-chocoladecake

gezonde-chocoladetaart

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor minstens 10 stukken.
  • Houd rekening dat de bakvorm invloed kan hebben op de gaarheid van de cake. Dit proces kun je in de gaten houden door een vork te prikken in het deeg. Komt de vork droog uit de cake? Dan is de cake gaar!
  • Dit recept is NIET veganistisch. Maar je kunt de eieren ook vervangen door ‘chiazaad ei’. Dit houdt in: voor 1 ei > 1 eetlepel chiazaad + 2 eetlepels kokend water en dit mengen. Op die manier is deze chocoladecake wél vegan.
  • Deze chocoladecake is op zichzelf al erg lekker, maar je kunt het besmeren met bijvoorbeeld pindakaas of notenspread!
  • Wist je dat rauwe cacao poeder veel magnesium bevat? Dit mineraal is belangrijk voor allerlei processen in het lichaam. Het zorgt ervoor dat de energievoorziening goed werkt en is nodig voor de opbouw van spieren. Daarom is deze cake ook ideaal voor sporters!

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde gezonde chocoladecake Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 223 29 6.2 9 6.1 2 43.8
Deel