Gezonde bolognesesaus (vegan)

Gezonde bolognesesaus zonder vlees, het kán! Deze saus is namelijk gemaakt van linzen. De smaak is dus ook wel wat anders dan de echte saus, maar qua structuur komt het toch wel redelijk overeen. Bovendien zit deze saus vol voedingsstoffen zoals vitamine A + C. Deze vitamines zorgen voor onder andere een goede weerstand. Wil je het recept zelf maken? Hieronder lees je hoe en vind je bovendien tips, feitjes en voordelen.

Recept gezonde bolognesesaus

Ingrediëntenlijst

  • 300 gram (glutenvrije pasta)
  • 2 blikjes gepelde tomaat
  • 490 gram verse tomaat
  • 400 gram linzen
  • 400 gram champignons
  • 190 gram wortel
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1 sjalot
  • 1 a 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • verse tijm
  • zout + peper

Optioneel: rood pepertje/geraspte kaas

Benodigdheden

Keukenmachine + pan + vergiet

Bereidingswijze

  1. Was de groente: bleekselderij + tomaat. Rasp de wortel. Snijd deze groente grof. Maak de champignons schoon met bijvoorbeeld keukenpapier.
  2. Doe in de keukenmachine: wortel + bleekselderij + tomaat + champignon + linzen. Mix het tot een gladde saus.
  3. Snijd de sjalot + knoflook. Fruit dit in olijfolie op laag vuur in een pan.
  4. Voeg de groente toe. Breng het op smaak met zout + peper + verse tijm.
  5. Kook ondertussen de pasta gaar zoals staat aangegeven op de verpakking.
  6. Zorg dat de groenten in de saus gaar zijn. Voeg dan de gepelde tomaten toe. Laat dit even pruttelen. Proef de saus en maak eventueel nog op smaak.
  7. En opscheppen maar! Voeg eventueel geraspte (schapen)kaas toe!

Bon appetit!

gezonde-bolognesesaus gezonde-bolognesesaus bolognesesaus gezonde-bolognesesaus vegan-bolognesesaus

Tips + feitjes + voordelen

  • Dit recept is voor 4 personen.
  • Voor deze bolognesesaus gebruikte ik gepelde tomaten, maar je kunt ook gezeefde tomaten gebruiken. 
  • Wortels bevatten veel vitamine A, vitamine A zorgt voor een goede weerstand, de huid en tandvlees! 
  • In dit recept zitten veel vezels, namelijk bijna 17 gram per persoon. Dat is 50% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid. Vezels zijn super belangrijk voor ons lichaam, omdat ze zorgen voor een goede darmflora, goede stoelgang en ze geven langdurige energie af. Dat komt omdat vezels in combinatie met water een dikke “gel” wordt. Daardoor zit je eerder vol, wat natuurlijk ook handig is voor de lijn. 
  • Mis je kaas in dit recept? Dan kan je het natuurlijk ook zelf toevoegen!

 

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde gezonde bolognesesaus Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 474 82.9 20 6.2 1.2 16.7 1.26
Deel