Cranberry compote /jam; simpel en o zo lekker!

Cranberries, ook wel veenbessen genoemd, zijn super gezond voor ons. Maar ik moet eerlijk toegeven, ik eet ze bijna nooit tenzij ik een doosje diepvries fruit koop voor in mijn smoothies. Maar nu had ik verse cranberries gekocht om de uitdaging aan te gaan. Een recept met cranberry. En na aantal dagen besloot ik er compote van te maken. Dit recept is zo simpel, maar o zo lekker. Absoluut het proberen waard!

Recept

Ingrediëntenlijst

  • 500 gram (verse) cranberries
  • 200 milliliter water
  • 75 milliliter agavesiroop of 75 gram kokosbloesemsuiker (meer wanneer je een zoetere compote wilt)
  • ½ citroen rasp
  • 1 eetlepel vanille-extract
  • optioneel: agar agar om in te dikken

Benodigdheden

Pan

Bereidingswijze

  1. Voeg de cranberries + water + agavesiroop + vanille-extract + citroenrasp bij elkaar in een pannetje en zet op laag vuur.
  2. De cranberries gaan na ongeveer vijf minuten “poffen” door de warmte. Plet de cranberries eventueel fijn met een pollepel. Hierna dikt de jam vanzelf in.
  3. Na 15 tot 20 minuten heb je vanzelf een compote.

Met wat eet jij graag cranberry compote? Laat het weten in een berichtje!

Tips & voordelen

  • De compote kan te vochtig zijn om als jam te gebruiken. Wanneer je er jam van wilt maken hoef je alleen agar agar toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat de compote indikt. Je kunt de cranberry jam dan bijvoorbeeld met een rijstewafel eten.
  • Wil je de cranberry compote lang(er) bewaren? Neem dan een vetvrij glazen potje, doe de compote erin en sluit het goed af met een deksel.
  • Cranberry compote is heerlijk in een zoet cranberry taartje, zie mijn recept. Deze compote is ook lekker over gezonde pannenkoeken, vlees of yoghurt.
Deel