Couscous salade met feta, pistachenoten, abrikozen en munt

De couscous salade met feta, pistachenoten, abrikozen en munt is een recept van mijn zus en staat vaak op het menu bij ons.  Dat komt omdat de salade makkelijk en snel te maken is, maar vooral heel erg lekker is! Een tip: maak extra veel en neem deze salade mee als lunch. Het recept vind je hieronder!

Recept: couscous salade

Ingrediënten

  • spelt couscous, 300 gram
  • komkommer, 1 grote
  • abrikozen ongeweld, 125 gram
  • lente ui, 3 stuks
  • pistachenoten ongezouten, 35 gram
  • munt, 15 gram
  • koriander, 15 gram
  • citroen, 1
  • feta, 100 gram
  • olijfolie extra vierge, 25 milliliter
  • peper
  • zout (eventueel)

Optioneel: kikkererwten

Benodigdheden

Pan + schaaltje + vijzel + rasp + grote kom/schaal

Bereidingswijze

  1. Bereid de couscous zoals staat aangegeven op de verpakking. Laat afkoelen. Doe de gare couscous vervolgens in een grote kom of schaal.
  2. Wel de abrikozen in een schaaltje met lauwwarm water.
  3. Verwijder de steelaanzet van de komkommer. Snijd hem eerst horizontaal doormidden, vervolgens verticaal zodat je vier stukken hebt. Verwijder met een theelepel de zaadlijsten. Deze gebruik je niet in het recept. Snijd de stukken verticaal en vervolgens in kleine blokjes.
  4. Snijd de lente ui in dunne ringen. Pel de pistachenoten en vijzel ze iets fijn.
  5. Snijd de koriander en munt fijn. Snijd de abrikozen in kleine blokjes.
  6. Voeg de abrikozen + komkommer + lente ui + pistachenoten + koriander + munt toe aan de couscous.
  7. Boen de citroen goed schoon onder lauwwarm water en rasp de gele schil van de hele citroen over de couscous salade. Pers daarna het sap erover.
  8. Verkruimel de feta over de salade en schenk wat olijfolie extra vierge over de salade. Maak op smaak met peper en eventueel zout.

Eetsmakelijk!

couscous salade | Jouw fabriekcouscous salade | Jouw fabriekcouscous salade | Jouw fabriek

Tips + feitjes + gezondheidsvoordelen

  • De couscous salade is voor vier personen.
  • Voor degene die liever geen gluten eten, quinoa is een goede vervanger van couscous.
  • Tip: Ook lekker met Turks brood en een yoghurtsausje.
  • Houd je niet van feta? Kies dan voor witte kaas.
  • Waarom ik heb gekozen voor spelt couscous? Deze variant is een stuk voedzamer dan gewone couscous. Dat komt omdat de gewone couscous “gestript” is van zijn voedingsstoffen en spelt couscous niet. Deze bevat nog lekker veel vezels, eiwitten en vitamines en mineralen. De vitamines in spelt (B1 en B5) spelen een belangrijke rol in de energievoorziening. Verder zorgen de vezels voor een verzadigend gevoel en geven langdurige energie. Alleen maar voordelen dus!
  • Pistachenoten zijn, zoals misschien wel bekend, calorierijk. Maar de voedingswaarde is ook enorm hoog, dat komt omdat ze rijk zijn aan kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en zink. Deze mineralen zorgen voor een goede weerstand, energie en voor een mooie huid en glanzend haar. 
Couscous salade Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Zout
555 73.7 34 18.5 5.6 11.2 0.69
Deel