Gezonde chocolademoussetaart met sinaasappel

Chocolade en sinaasappel: ik vind het een perfecte combinatie. En voor mijn verjaardag trakteer ik mezelf dan ook op een taart die ik het lekkerst vind: een gezonde chocolademoussetaart met sinaasappel. Tijdens het schrijven van deze blog staat ‘ie in de koelkast en ik kan echt niet wachten om een stuk te gaan eten…
Ben je benieuwd geworden naar het recept en wil je deze taart namaken? Hieronder kun je mijn recept vinden!

Recept

Ingrediëntenlijst

Bodem

  • 200 gram glutenvrije havermout
  • 5 Medjoul dadels
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 5 eetlepels amandelmelk of water
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 1 eetlepel kokosolie
  • sinaasappel marmalade
  • snufje Keltisch zout

Mousse

  • 150 gram pure chocolade, >72%
  • 6 eieren
  • 1 sinaasappel (voor rasp + sap)
  • snufje Keltisch zout

Benodigdheden

Keukenmachine + bakblik + kommen + garde/staafmixer + rasp

Bereidingswijze

  1. Vet het bakblik in met wat kokosolie en neem de randjes goed mee.
  2. Maak de bodem als volgt: doe in een keukenmachine de havermout + dadels + ahornsiroop + lijnzaad + amandelmelk + Keltisch zout. Mix het geheel tot een bal. Doe het deeg in het bakblik en druk het goed aan. Zet in de koelkast.
  3. Voor de mousse: splits de zes eieren en doe het eiwit in een bakje en het eigeel in een ander bakje.
  4. Zet een pannetje op met water en doe in een kom de chocolade. Smelt de chocolade au-bain-marie.
  5. Maak ondertussen een kom vetvrij (wrijf in met citroensap en droog het af met een schone theedoek). Doe het eiwit erin. Voeg een snufje Keltisch zout toe en klop het eiwit stijf met een garde/staafmixer. Wanneer je het eiwit op zijn kop boven je hoofd kan hangen, is het eiwit stijf genoeg.
  6. Doe in de ene kom met het eigeel de gesmolten chocolade en meng het geheel tot een glad mengsel. Voeg het sap toe van 1 sinaasappel.
  7. Wanneer het chocolademengsel is afgekoeld, voeg het dan in kleine beetjes toe aan het geklopte eiwit en meng het voorzichtig (niet kloppen!) tot één geheel. Voeg het rasp toe van 1 sinaasappel. Meng de mousse goed.
  8. Pak het bakblik uit de koelkast. Smeer over het deeg de sinaasappelmarmelade en giet daarna de chocolademousse erover.
  9. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast.

Enjoy!!

ingrediënten-chocolademoussetaart sinaasappels pure-chocolade close-up-chocolademoussetaart chocolademousse-taart chocolade-moussetaart-met-sinaasappel

Tips, feitjes & voordelen

  • Deze chocolademousse taart is voor 12 personen.
  • Houd je niet van deze combinatie? Dan kun je de sinaasappel natuurlijk ook weglaten in het recept. 
  • De chocolademoussetaart bevat veel voedingsstoffen. Zo is deze taart rijk aan kalium en magnesium. Deze mineralen zorgen voor een goede spierfunctie en regelen de bloeddruk. Verder bevat een stukje taart ongeveer 10% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en darmflora.
  • Deze taart is helemaal niet zo zoet en vanwege de combinatie van eiwitten en vetten zal deze taart niet zorgen voor hoge schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Omdat het de bloedsuikerspiegel in balans houdt, heb je minder last van energiedipjes.
  • Benieuwd naar de voedingswaarde van een stukje taart? Die vind je hieronder:
    Voedingsstof Stuk chocolademoussetaart
    Calorieën 228
    Eiwitten 7.1g
    Koolhydraten 26.8g
    Vetten 9.8g
    Verzadigd vet 4.5g
    Vezels 2.4g
    Natrium 108.7mg
Deel