Baba Ganoush; simpele en heerlijke aubergine “dip”

Met een paar simpele ingrediënten kun je een heerlijke dip maken. Deze heerlijke Baba Ganoush, is namelijk een “dip” van onder andere geroosterde aubergine, tahin en citroensap. En zo waan je je voor heel even in het Midden-Oosten. Lekker met falafel, (glutenvrije) pita of als spread! Benieuwd geworden naar het recept? Die kun je hieronder lezen.

Recept Baba Ganoush

Ingrediëntenlijst

  • 1 aubergine
  • ½ citroen(sap)
  • 1 eetlepel tahin (sesampasta)
  • ½ teentje knoflook
  • 1 theelepel komijnzaad, gemalen
  • verse peterselie
  • olijfolie, extra vierge
  • Keltisch zout + peper

Optioneel: 1 theelepel cayennepeper of chilipeper

Benodigdheden

Oven + ovenschaal + staafmixer/keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de aubergine. Prik er met vork een aantal gaatjes in (dit voorkomt dat de aubergine uit elkaar spat). Doe wat olijfolie over de aubergine en laat de aubergine ongeveer 45 minuten in de oven garen en draai ze halverwege om. *De buitenkant moet zwart zijn en de binnenkant zacht.
  3. Laat de aubergine afkoelen en pel zodra de aubergine is afgekoeld de velletjes er af. *Je kunt de schil er het makkelijkste van af trekken door boven bij de steel met een vork onder de schil een stukje los te maken. De schil is er dan zo af te trekken.
  4. Pureer met een vork de aubergine. Laat het uitlekken en verwijder het sap (dit smaakt bitter).
  5. Mix de geprakte aubergine + teentje knoflook + sap van de citroen + tahin + Keltisch zout + peper met een keukenmachine of staafmixer tot een samenhangend mengsel. *Voeg eventueel extra Keltisch zout + peper toe.
  6. Tada! De Baba Ganoush is klaar. Bestrooi de dip eventueel met verse peterselie en wat extra vierge olijfolie.

En dippen maar!

baba-ganoush ingrediënten-baba-ganoush peterselie geroosterde-aubergine baba-ganoush close-up-baba-ganoush

 

Tips, feitjes & voordelen

  • Baba Ganoush is lekker bij een pita, maar kan bijvoorbeeld ook op een rijstwafel! Ikzelf vind het ook lekker om rauwe groenten er in te dippen.
  • Aubergine is caloriearm (25 calorieën per 100 gram), maar zit wel vol vezels, vitamine C en mineralen zoals kalium en fosfor. Deze mineralen heeft het lichaam nodig om allerlei processen te ondersteunen. Kalium zorgt ervoor dat de bloeddruk in orde blijft en fosfor zorgt onder andere voor stevige botten. 
  • Wist je dat tahin (sesampasta) vol zit met voedingsstoffen? Het is namelijk rijk aan vitamine B11, calcium, fosfor, ijzer en magnesium. Ook bevat het veel vezels! Vezels zorgen door een goede darmflora en zorgen ervoor dat je sneller verzadigd bent. Tahin kun je in elke supermarkt kopen. Heb je geen idee hoe het eruit ziet? Zie hier een Voorbeeld van tahin.

 

Voedingswaarde + allergieën

Voedingswaarde Baba Ganoush Calorieën Koolhydraten Eiwitten Vetten Verzadigd vet Vezels Natrium
In gram 321 18.6 8 23.1 3.1 6.9 0.71
Deel