Andijvie salade; lekker zoet met dadels en geitenkaas

Vaak zal de eerste gedachte zijn bij mensen: ‘Andijvie… bitter en vies’. Herkenbaar? Andijvie is inderdaad niet iedereen zijn favoriete groente. Dit is niet zo gek vanwege de bittere smaak. Toch kan deze groente heel lekker zijn! Andijvie in combinatie met zoete dadels is namelijk verrassend lekker. Dus ik zou zeggen, probeer dit zoete andijvie salade recept eens uit. Je zult zien dat andijvie ook lekker kan zijn!

Recept

Ingrediëntenlijst
  • 150 gram boekweit
  • 200 gram andijvie
  • 2 uien
  • 6 dadels (wil je het zoeter, voeg dan meer dadels toe)
  • handje vol pijnpoom-, zonnebloem-, pompoenpitten
  • peper

Optioneel: verse geitenkaas

Benodigdheden

Snijplank + mes + vergiet + pan

Bereidingswijze
  1. Was de boekweit en kook het in water.
  2. Snijd de ui in blokjes en doe dit bij de boekweit terwijl het kookt.
  3. Wanneer het water is opgenomen en de boekweit gaar is doe je de andijvie, dadels en geitenkaas erbij. Laat dit zo’n 3 minuten slinken.
  4. Maak op smaak met wat peper en eventueel wat zout.
  5. Strooi de pitjes erover en serveer warm/lauw.

Tips & voordelen

  • Dadels zijn perfecte vervangers voor suiker! Ze zijn natuurlijk, onbewerkt en zitten boordevol voedingstoffen. Meer weten over dadels? Kijk dan mijn blog over dadels.
  • Andijvie kent vele gezondheidsvoordelen, ze bevatten vitamine A en B, mineralen zoals calcium, kalium, fosfor en magnesium. Ook bevat andijvie vezels en het stofje chlorofyl wat goed is bij de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Lees meer over andijvie
  • Uien bevatten vitamine B en C en daarnaast ook nog vele mineralen. De stof polyfenool zit relatief veel in uien. Polyfenolen werken ontstekingsremmend. Ze beschermen lichaamscellen tegen vrije radicalen, zorgen voor een daling van het LDL-cholesterol en hebben een bloeddrukverlagend effect. Leuke voordelen, niet waar?
  • Je kunt ook quinoa gebruiken in plaats van boekweit, maar quinoa is van zichzelf ook wat bitter. Vandaar dat ik boekweit heb gekozen vanwege de zachte smaak.
Deel