De dunne darm

Het belangrijkste deel van de spijsvertering vindt plaats in de dunne darm. Wat is de dunne darmen en welke functies heeft het? In deze blog kun je lezen over hoe deze brei werkt.

De dunne darm

De dunne darm verbindt de maag en de dikke darm in het spijsverteringsstelsel. De dunne darm zorgt ervoor dat voedsel wordt afgebroken tot kleine voedingsstoffen. Die voedingsstoffen kunnen via de wand van de dunne darm worden opgenomen in het bloed. De wand van de dunne darm bestaat uit plooien en bevat kleine vingervormige uitsteeksels. Deze uitstekels worden ook wel darmvlokken genoemd. De dunne darm is behoorlijk lang, namelijk zo’n vijf tot zes meter. Al die meters worden opgedeeld in drie delen. Namelijk:

  1. De twaalfvingerige darm; met zo’n 25 centimeter is dit het kortste gedeelte van de dunne darm
    → De twaalfvingerige darm heeft als functie om de spijsverteringssappen uit de galblaas en alvleesklier toe te voegen aan de voedselbrij.
  2. De nuchtere darm; komt op de tweede plaats met een lengte van ongeveer 2.5 meter
    In dit deel en de kronkeldarm wordt het grootste gedeelte verteerd en worden de voedselbestandsdelen opgenomen. Het voedsel doet er 1 a 2 uren over om de nuchtere darm te passeren.
  3. De kronkeldarm; het langste gedeelte van de darm met zo’n 3.5 meter
    → De kronkeldarm zorgt net als de nuchtere darm dat zuur, vloeibaar voedsel wordt omgezet in een alkalische substantie.

Alle functies van de dunne darm op een rijtje:

  • Verteert het voedsel
  • Het absorbeert vitamines en water
  • Het voert nutriënten door
  • Verdedigt ons tegen bacteriën en virussen ons door middel van antilichamen

Hoe werkt de dunne darm?

Voedsel komt na de maag in de dunne darm terecht waar het voedsel wordt voort geduwd en tegelijkertijd ook wordt verteerd. Dit kan dankzij een spierbeweging, ook wel peristaltiek genoemd. Die spierbeweging werkt ritmisch dor golven van spiercontractie en spierontspanning. Die bewegingen zorgen ervoor dat het voedsel door de darm wordt geduwd.

Tips & voordelen

  • Wist je dat het oppervlak van de dunne darm (dankzij de plooien) en de vingervormige uitsteeksel een heel tennisveld kunnen bedekken? Deze grote oppervlakte is nodig om alle voedingsstoffen goed te kunnen worden opgenomen in het bloed.
  • Koolhydraten, eiwitten en vetten worden door de dunne darm opgenomen. Vezels daarentegen worden niet verteerd en passeren de dunne darm.
  • Sommige mensen hebben een aandoening aan de dunne darm waardoor ze bepaalde graansoorten niet mogen eten. Dat komt omdat er in gluten een bepaald eiwit zit die het slijmvlies beschadigt. Het gevolg; een intolerantie voor gluten. Gluten zijn te vinden in bepaalde graansoorten zoals tarwe, gerst, rogge, couscous, kamut en bulgur.
Deel